Ingrediente
- 600 g de făină
- 250 ml de ulei de floarea soarelui
- 150 ml de apă
- 1 pacheţel de zahăr vanilat
- coajă de la 1 lămâie
- 1 linguriţă de praf de copt
- 100-150 g de zahăr pudră (în funcţie de cât de dulce doriţi să fie)
- 100-150 de nucă măcinată sau alune
- 1 borcan de 800 g de gem
- 1 praf de sare
Cum se prepară
Într-un castron punem uleiul, apa, zahărul vanilat, coaja de lămâie, puţină sare, zahărul. Amestecăm totul puţin, apoi adăugăm făina treptat şi praful de copt, timp în care continuăm să amestecăm cu un tel. Apoi începem să frământăm cu mâna - nu trebuie frământat mult, ca să nu se gumeze.
Lăsăm aluatul să se odihnească pentru 10 minute, acoperit cu un şervet. Îl împărţim în patru bucăţi. O pătrime din aluat o dăm deoparte, pentru a o răzui deasupra. Din restul de aluat facem o foaie şi aceasta va fi baza prăjiturii.
Puteţi presăra cu făină şi să întindeţi o foaie. Mai uşor, putem folosi două foi de copt, una deasupra şi una dedesubt. Întindem foaia, să fie de dimensiunea tăvii (35 x 25 cm, dar puteţi folosi şi una de 30×30 cm). Punem aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt, aşezăm cu atenţie marginile foii - acestea trebuie să fie puţin mai înalte, să nu curgă gemul.
Turnăm peste foaie gemul sau magiunul, apoi presărăm miezul de nucă prăjită și măcinată şi presăm uşor, ca să intre în gem, scrie pofta-buna.com. Puteţi folosi orice fel de gem dulce-acrişor. Punem prăjitura la cuptor, la o temperatură de 170-180 de grade Celsius, cu ventilaţie sau fără, iar la cuptoarele pe gaz focul trebuie să fie mediu. Coacerea durează aproximativ 50 de minute.
După ce s-a copt bine prăjitura, o scoatem din cuptor şi o pudrăm cu puţin zahăr farin vanilat. O lăsăm să se răcească, altfel se va sfărâma. Trebuie să se odihnească bine, câteva ore bune sau chiar peste noapte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Fructul pe care japonezii îl mănâncă pentru a-și proteja memoria
- SUA încetează furnizarea de rachete Patriot către Ucraina: Spania și Japonia intervin
- Programul Casa Verde Fotovoltaice, deblocat. Laurențiu Neculaescu (AFM): Documentul care e obligatoriu la decontare / video
- Incendiu puternic în zona Aviației din Capitală / Galerie foto - video. Update: A fost emis RO-ALERT
- Florin Piersic a fost operat de urgență. Medicii i-au descoperit o infecție la genunchi
- Firmele chineze se retrag "în subteran" în privința plăților către Rusia. Băncile nu mai au încredere - Reuters
- Cozonac fără frământare. Iese pufos și nici nu te mai chinui
- Ce este „Slow living”-ul și cum poate redefini calitatea vieții în era modernă
- Rabla Clasic și Rabla Plus. Neculaescu (AFM): Banii pentru mașini clasice, în scădere / Cât primești dacă îți cumperi o mașină electrică
- Când vor scădea prețurile locuințelor din România și marea modificare din Noua Casă. Nancu (FNGCIMM) vine cu o veste excelentă
- Traiul dincolo de hotare. O româncă stabilită în Londra: „Să trăiești astăzi în Londra este foarte scump, nu foarte greu”
- INFRAMETEO, la final! Ultimele informații de la ANM: Elena Mateescu anunță la ce să ne așteptăm
- Zodia care este cuprinsă de invidie și nerăbdare. Astrolog: “Adevărata competiție este cu voi înșivă”