Ingrediente
Aluat:
250 g unt
100 g zahăr pudră
350 g făină
1 gălbenuş de ou
puţină esenţă de vanilie
puţină sare
Umplutură:
8 ouă
180 g zahăr pudră
zeamă de la jumătate de lămâie
2 linguri pesmet
3 linguri griș
300 g smântână
100 g stafide
puţină sare
Alte ingrediente
puţin unt şi puţină făină pentru uns şi tapetat tava
zahăr pentru pudrat prăjitura
Cum se prepară
Se frământă un aluat din 250 g unt, 100 g zahăr pudră, 350 g făină, 1 gălbenuş de ou, puţină vanilie şi puţină sare. Se lasă aluatul la frigider aproximativ 30 minute ca să se întărească puţin.
Se pregăteşte umplutura astfel: cu ajutorul unui mixer, se bat bine 8 gălbenuşuri de ou cu 180 g zahăr pudră. Se adaugă zeama de la o jumătate de lămâie, 2 linguri pesmet, 3 linguri de griș, 300 g smântână, 100 g stafide şi spuma de la cele 8 albuşuri (când se adaugă spuma de albuş, se amestecă compoziţia foarte uşor cu o lingură până când este încorporată întreaga spumă în compoziţie).
Se ia aluatul de la frigider şi se împarte în două părţi egale. Se întinde prima foaie de aluat ce se pune într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină. Se pune umplutura peste aluat (într-un strat uniform). Se întinde a doua foaie de aluat şi se pune peste umplutura în tavă, potrivit reteteistorice.ro.
Se înţeapă prăjitura cu o furculiţă din loc în loc şi se pune tava la cuptor pentru aproximativ 40 minute (până când se rumeneşte frumos). Când e gata, se scoate prăjitura din cuptor, se lasa să se răcească, se taie în tavă, se pudrează cu zahăr şi se aşază pe platoul de servit.
BONUS: Putinka, desertul preferat al grecilor
Ingrediente
Pentru blat
1 cană de pesmet fărâmiţat fin
¾ cană de zahăr
1 cană de suc de portocale (aprox. 3 portocale stoarse)
1 cană de nuci tăiate mărunt
1 lingură de unt
10 gr de praf de copt
4 ouă
2 linguriţe de scorţişoară
Pentru cremă
2 cutii de lapte condensat îndulcit
6 pahare de apă
10 linguri de amidon de porumb
Pentru sirop
1 cană de zahăr
1 ½ căni de apă
Cum se prepară
Blat
Într-un castron sau cu mixerul batem ouăle cu zahărul şi pe urmă cu untul. Adăugăm pesmetul, praful de copt, sucul de portocale şi scorţişoară şi, după ce se omogenizează, oprim mixerul şi adăugăm şi nucile şi amestecăm apoi cu lingura, ca să nu se fărâmiţeze nucile. Răsturnăm într-o tavă adâncă (eu am folosit una de dimensiuni 25x35 cm). Coacem la cuptor preîncălzit la 180 de grade aproximativ 20 de minute, până se rumeneşte aluatul. Scoatem din cuptor şi lăsăm să se răcească în timp ce preparăm siropul, potrivit retetegrecesti.gr.
Sirop
Punem toate ingredientele pentru sirop într-o cratiţă şi lăsăm să fiarbă 10 minute din momentul în care începe să clocotească. Luăm cratiţa de pe foc, lăsăm 1-2 min să se odihnească şi turnăm puţin câte puţin siropul cald peste aluatul rece. Lăsăm să se absoarbă siropul bine şi ridicăm blatul pe margini cu grijă ca să intre siropul pe dedesupt.
Cremă
Punem amidonul de porumb într-un castronaş şi îl dizolvăm cu un pahar de apă. Într-o cratiţă, dizolvăm laptele condensat îndulcit cu apă şi încălzim amestecând încontinuu, până începe să fiarbă. Imediat cum începe să fiarbă, adăugăm amidonul de porumb dizolvat şi îl luăm de pe foc continuând să amestecăm până se îngroaşă crema. O turnăm peste prăjitură şi ornamentăm pe deasupra cu puţine nuci tăiate mărunt şi scorţişoară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Semafoarele care educă șoferii. Titi Aur: Spania are de foarte mult timp introdus acest sistem. E demonstrat 100% că sunt utile / video
- Adrian Negrescu: Va fi primul Paște fără miel pentru majoritatea românilor, în condițiile în care prețul cărnii a atins un nivel fără precedent în ultimii 30 de ani
- Când începe explorarea Cartofului de Aur, cel mai "scump" asteroid din spațiu, estimat la 10.000 de cvadrilioane de dolari. NASA a făcut anunțul
- Chirieac, după riposta Israelului asupra Iranului: S-ar putea să încheiem această pagină neagră din istoria Orientului Mijlociu
- Paradox cu judecătoarea care nu știa că Sebi a murit. Motivul pentru care a făcut „gogonate“ în sala de judecată / video
- Weekendul 19-21 aprilie, marcat de un eveniment nemaiîntâlnit din 1941 încoace. Daniela Simulescu: Nu ne plictisim deloc zilele ce urmează!
- Au început să apară supermarketuri low-cost. Locuitorii se declară încântați de prețurile mult mai mici ale produselor
- Ce nu s-a văzut la vizita lui Marcel Ciolacu la Marea Moschee din Abu Dhabi. Imagini din spatele camerelor - Foto / Video în articol
- 'Explozii puternice' în provincia Isfahan din centrul Iranului - Reuters / Video
- Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 19 aprilie 2024
- Nod în papură cu Vâlcu și Bulai: Campania electorală, analiza momentului
- Copiii, sub presiuni imense din partea societății, rețelelor de socializare și părinților. Cum să nu găsească căi de evadare?
- Separi cățeii de mamă înainte de opt luni? Se pedepsește cu închisoarea: Pedeapsa trebuie să fie mai drastică