Prăjitură ardelenească. Rețeta veche din 1943
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: captură video YouTube   Anyta Cooking
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: captură video YouTube Anyta Cooking
Dacă-ți plac prăjiturile de casă, poți încerca această rețetă veche din 1943. Iată cum se prepară...

Ingrediente

Aluat:

250 g unt
100 g zahăr pudră
350 g făină
1 gălbenuş de ou
puţină esenţă de vanilie
puţină sare

Umplutură:

8 ouă
180 g zahăr pudră
zeamă de la jumătate de lămâie
2 linguri pesmet
3 linguri griș
300 g smântână
100 g stafide
puţină sare

Alte ingrediente

puţin unt şi puţină făină pentru uns şi tapetat tava
zahăr pentru pudrat prăjitura

Cum se prepară

Se frământă un aluat din 250 g unt, 100 g zahăr pudră, 350 g făină, 1 gălbenuş de ou, puţină vanilie şi puţină sare. Se lasă aluatul la frigider aproximativ 30 minute ca să se întărească puţin.

Se pregăteşte umplutura astfel: cu ajutorul unui mixer, se bat bine 8 gălbenuşuri de ou cu 180 g zahăr pudră. Se adaugă zeama de la o jumătate de lămâie, 2 linguri pesmet, 3 linguri de griș, 300 g smântână, 100 g stafide şi spuma de la cele 8 albuşuri (când se adaugă spuma de albuş, se amestecă compoziţia foarte uşor cu o lingură până când este încorporată întreaga spumă în compoziţie).

Se ia aluatul de la frigider şi se împarte în două părţi egale. Se întinde prima foaie de aluat ce se pune într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină. Se pune umplutura peste aluat (într-un strat uniform). Se întinde a doua foaie de aluat şi se pune peste umplutura în tavă, potrivit reteteistorice.ro.

Se înţeapă prăjitura cu o furculiţă din loc în loc şi se pune tava la cuptor pentru aproximativ 40 minute (până când se rumeneşte frumos). Când e gata, se scoate prăjitura din cuptor, se lasa să se răcească, se taie în tavă, se pudrează cu zahăr şi se aşază pe platoul de servit.

BONUS: Putinka, desertul preferat al grecilor

Ingrediente

Pentru blat

1 cană de pesmet fărâmiţat fin
¾ cană de zahăr
1 cană de suc de portocale (aprox. 3 portocale stoarse)
1 cană de nuci tăiate mărunt
1 lingură de unt
10 gr de praf de copt
4 ouă
2 linguriţe de scorţişoară

Pentru cremă

2 cutii de lapte condensat îndulcit
6 pahare de apă
10 linguri de amidon de porumb

Pentru sirop

1 cană de zahăr
1 ½ căni de apă

Cum se prepară

Blat

Într-un castron sau cu mixerul batem ouăle cu zahărul şi pe urmă cu untul. Adăugăm pesmetul, praful de copt, sucul de portocale şi scorţişoară şi, după ce se omogenizează, oprim mixerul şi adăugăm şi nucile şi amestecăm apoi cu lingura, ca să nu se fărâmiţeze nucile. Răsturnăm într-o tavă adâncă (eu am folosit una de dimensiuni 25x35 cm). Coacem la cuptor preîncălzit la 180 de grade aproximativ 20 de minute, până se rumeneşte aluatul. Scoatem din cuptor şi lăsăm să se răcească în timp ce preparăm siropul, potrivit retetegrecesti.gr.

Sirop

Punem toate ingredientele pentru sirop într-o cratiţă şi lăsăm să fiarbă 10 minute din momentul în care începe să clocotească. Luăm cratiţa de pe foc, lăsăm 1-2 min să se odihnească şi turnăm puţin câte puţin siropul cald peste aluatul rece. Lăsăm să se absoarbă siropul bine şi ridicăm blatul pe margini cu grijă ca să intre siropul pe dedesupt.

Cremă

Punem amidonul de porumb într-un castronaş şi îl dizolvăm cu un pahar de apă. Într-o cratiţă, dizolvăm laptele condensat îndulcit cu apă şi încălzim amestecând încontinuu, până începe să fiarbă. Imediat cum începe să fiarbă, adăugăm amidonul de porumb dizolvat şi îl luăm de pe foc continuând să amestecăm până se îngroaşă crema. O turnăm peste prăjitură şi ornamentăm pe deasupra cu puţine nuci tăiate mărunt şi scorţişoară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel