Data publicării:

Pragul pentru Apocalipsa a fost atins. Omenirea poate dispărea în următorii ani

Autor: Covrig Roxana
WhatsApp

Oamenii de știință avertizează că nivelul celui mai important gaz cu efect de seră din atmosferă, dioxidul de carbon, a depășit pragul temut de 400 de părți per milion. Nivelul nu a mai fost întâlnit pe Terra decât în urmă cu trei milioane de ani. Cercetătorii preconizează consecințe dezastruoase atât asupra climatului cât și asupra nivelului oceanului planetar.

„Simbolizează că, până acum, am eşuat lamentabil în eforturile de a rezolva această problemă”, a comentat Pieter P. Tans, coordonatorul programului de monitorizare de la National Oceanic and Atmospheric Administration, care a efectuat noua măsurătoare, scrie New York Times, citat de site-ul descoperă.ro. Ralph Keeling, coordonatorul unui program de monitorizare de la Scripps Institution of Oceanography, din San Diego, afirmă că "vom pierde în scurt timp orice şansă de a menţine climatul în limitele pe care până acum le-am definit ca tolerabile pentru omenire”.

Măsurătoarea a fost realizată de instrumentele situate pe Mauna Loa, vulcanul de pe insula Hawaii recunoscut drept kilometrul zero al măsurătorilor dioxidului de carbon din aer.

Marșul spre dezastru

Cercetătorii recunosc că nivelul urmează să scadă în cursul verii datorită dezvoltării copacilor din emisfera nordică. Însă,  ei susțin că este vorba de o scurtă pauză pentru că va avea loc momentul în care, indiferent de anotimp, nivelul înregistrat oriunde pe Terra va fi mai mare de 400. „Am sentimentului unui marş inevitabil spre dezastru”, a comentat Maureen E. Raymo, un cercetător de la Universitatea Columbia.

De peste 20 de ani guvernele încearcă să restrângă emisiile de gaze. Însă, țări precum Statele Unite ale Americii sau China au refuzat să ia măsuri naționale obligatorii.

Întoarcerea în timp cu trei milioane de ani

Experții se tem că omenirea s-ar putea întoarce la condițiile de acum trei milioane de ani, la momentul în care nivelul de dioxid de carbon a atins acest nivel, în Pliocen. Geologii au arătat că atunci clima era mult mai caldă, calotele glaciare mai mici, iar nivelul oceanului planetar era până la 24 de metri mai sus.

În urmă cu un an, a fost observat, în Arctica, dar și la Mauna Loa, un nivel al dioxidului de carbon mai mare de 400 de părți per million. Prima zi în care pragul de 400 a fost depăşit ca medie a măsurătorilor efectuate de-a lungul a 24 de ore a fost joi, arată datele colectate de NOAA şi de Scripps.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel