Prag pentru infracțiunea de conducere sub influența drogurilor, ca la alcool. Av. Georgiana Teodorescu: Atenție asupra unui aspect!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @jcomp
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @jcomp
Avocata Georgiana Teodorescu, europarlamentar AUR, a comentat intenția de reglementare a consumului de droguri, astfel încât acesta să nu mai atragă după sine răspunderea penală a oricărui cetățean în sângele căruia se găsesc substanțe psihoactive sau urme ale acestora.

Având în vedere că s-a constatat că drug-testele folosite de oamenii legii dau erori într-o proporție destul de mare și că acestea se activează inclusiv în cazul în care conducătorul auto a luat diferite pastile din considerent medical, judecătoarea Lucia Rog de la Înalta Curte de Casație și Justiție a apreciat că sintagma „persoană aflată sub influența unor substanțe psihoactive“ este destul de vagă și consumul de droguri ar trebui reglementat astfel încât șoferii să știe, la fel ca în cazul alcoolului, de la ce prag pot răspunde penal.

În unele cazuri, prezența în probele biologice a substanțelor psihoactive - fie consumate în urmă cu mai multe zile, fie din cauza unor medicamente - nu a afectat capacitatea de a conduce a șoferilor, însă i-a expus pe aceștia riscului de a răspunde penal.

CITEȘTE ȘI                 -               EXCLUSIV  Consumul de droguri la volan, reglementat încât să nu mai atragă răspunderea penală. Av. Bărbuceanu: E absurd ce se întâmplă!

Redacția DC News a contactat-o pe avocata Georgiana Teodorescu, europarlamentar AUR, pentru a-i cere un punct de vedere privitor la această propunere a judecătoarei Lucia Rog de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

2. Georgiana ... (georgiana-teodorescu3_45262200.jpg)

„Actuala reglementare poate lăsa calea unor abuzuri împotriva cetățenilor. Este ultra-mediatizat cazul persoanelor care consumă medicamente pentru răceală și apar ca fiind pozitive la testele anti-drog. Dacă în cazul alcoolului se fac teste pentru a se stabili alcoolemia, de ce nu ar fi la fel și în cazul drogurilor?“, se întreabă avocata.

Georgiana Teodorescu se poziționează cu tărie în susținerea „măririi pedepselor în cazul conducerii sub influența drogurilor“, dar în același timp crede „că trebuie să existe corectitudine și protecție a cetățenilor față de abuzuri“.

„Din acest punct de vedere, motivarea ÎCCJ pare a fi una rezonabilă. Nu este prima de acest gen, a mai statuat și în trecut pe acest subiect evidențiind faptul că este esențial să se determine concentrația din sânge și efectul real pe care îl are substanța asupra creierului“, conchide, în exclusivitate pentru DC News, avocata Georgiana Teodorescu, europarlamentar AUR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel