Poziţii corecte de stat la PC, ca să nu te doară spatele
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
IT-iști - foto simbol
IT-iști - foto simbol
Petreci opt ore la birou și din acele ore, probabil cinci sau șase stai pe scaun în fața unui monitor. Cum să eviți durerile de gât și de spate? Când stai la birou atât de mult timp pot apărea dureri de spate, de gât sau la încheieturi. Ca să minimizezi acest efect trebuie să urmezi sfaturile lui John Cinkay, specialist de la Hospital for Special Surgery, scrie playtech.ro. 

Înălțimea unui birou este între 73 și 76 de centimetri, iar tu trebuie să-ți setezi scaunul în funcție de asta. Nu poate fi nici prea jos, nici prea sus. Atunci când stai la birou, coatele trebuie să fie îndoile la 90 de grade, iar talpile să-ți atingă podeaua. Dacă ești prea scund atunci poți să-ți pui un suport pentru picioare sau orice altceva.

În al doilea rând, trebue să-ți ajustezi monitorul. Acesta nu trebuie să fie nici prea aproape, dar nici prea departe. Trebuie să te asiguri că poți să citești ce scrii fără să-ți schimbi poziția. Distanța dintre tine și monitor trebuie să fie cât brațul tău. Întinde mâna și atinge ecranul cu degetele.

Fie dai monitorul mai în spate, fie te ajustezi tu. De asemenea, marginea superioară a ecranului ar trebui să se afle la nivelul ochilor. Dacă nu poți face asta, atunci pune o cutie sub monitor sau ceva care să ridice ecranul.

Cum să stai la birou ca să scapi de dureri de spate și de gât

Dacă folosești un laptop atunci poți să folosești un stand și să iei o tastatură și un mouse wireless.

Dacă lucrezi cu două monitoare trebuie să stabilești care este cel mai important și pe acela să-l ai direct în față. Dacă ambele sunt la fel de importante atunci privirea trebuie să-ți cadă fix între ele.

Tastatura și mouse-ul ar trebuie să fie unul lângă altul, iar atunci când folosești mouse-ul asigură-te că-l miști din cot, nu din umăr, astfel eviți durerile de umăr.

Dacă ai un telefon la birou atunci este important să-l amplasezi pe partea non-dominantă. Dacă scrii cu dreapta atunci telefonul ar trebui să stea în stânga sau invers dacă ești stângaci. Faci asta că să nu fii nevoit să ții receptorul cu bărbia, în timp ce scrii. Așa eviți durerile de gât.

Mai simplu ar fi să folosești un headset dacă vorbești mult la telefon în timpul zilei de lucru.

Nu în ultimul rând, trebuie să nu uiți să te miști. La fiecare oră trebuie să te ridici de la masă și să te plimbi: poți să te duci să bei apă, să iei aer sau să vorbești cu un alt coleg. Important este să te miști după fiecare oră petrecută pe scaun.

De asemenea, nu uita de exerciții: să-ți miști capul, umerii și brațele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel