Data actualizării:
Data publicării:

Poziția Rusiei cu privire la rezultatele alegerilor din Franța. "Este interesant pentru noi"

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a vorbit despre rezultatele alegerilor din Franța.

Speranțele Rusiei de îmbunătățire a relațiilor cu Franța au fost spulberate de rezultatele alegerilor legislative franceze, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Partidul Adunarea Națională de extremă dreapta din Franța, care a fost criticat pentru pozițiile sale favorabile Rusiei, a fost învins în mod neașteptat în al doilea tur de scrutin duminică, o alianță de stânga obținând cele mai multe locuri într-un parlament cu majoritate simplă.

„Victoria forțelor politice care ar susține eforturile de restabilire a relațiilor noastre bilaterale este cu siguranță mai bună pentru Rusia, dar până în prezent nu vedem o astfel de voință politică strălucită la nimeni, așa că nu alimentăm speranțe sau iluzii speciale în această privință”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, conform POLITICO.

Relațiile dintre Franța și Rusia

Relațiile dintre Franța și Rusia s-au deteriorat după ce Kremlinul a lansat invazia la scară largă în Ucraina la începutul anului 2022, Parisul alăturându-se unei serii de sancțiuni ale UE care vizează Rusia. Președintele francez Emmanuel Macron a fost unul dintre singurii lideri europeni care a menținut un dialog direct cu președintele rus Vladimir Putin după invazie, dar în cele din urmă a renunțat la acesta.

Vezi și: Analistul Ștefan Popescu, după rezultatele din Franța: Veste neașteptat de bună pentru Macron. O formulă bazată numai pe Noul Front Popular riscă să blocheze țara

Peskov a adăugat că ”stările de spirit ale alegătorilor francezi” sunt ”imprevizibile” și că Moscova va ”urmări formarea guvernului, formarea blocurilor ... cu mare interes”.

„Franța este o țară foarte importantă pe continentul european, așa că, desigur, tot ceea ce se întâmplă acolo este interesant pentru noi”, a spus el.

Partidul Adunarea Națională, încurajat de Kremlin

 

Kremlinul a încurajat anterior partidul Adunarea Națională al lui Marine Le Pen, ministerul său de Externe scriind într-o postare pe rețelele de socializare săptămâna trecută că alegătorii francezi ”caută o politică externă suverană care să servească intereselor lor naționale și o ruptură de dictatul Washingtonului și Bruxelles-ului”, însoțită de o fotografie a liderului partidului, Marine Le Pen.

Adunarea Națională a propus aprofundarea legăturilor cu Moscova, s-a opus sancțiunilor împotriva Rusiei ca răspuns la invazia Kremlinului în Ucraina și a contractat un împrumut de 9 milioane de euro de la o bancă rusă pentru a-și finanța campania din 2014 - împrumut pe care l-a rambursat abia anul trecut.

Cu toate acestea, chiar dacă Adunarea Națională s-a clasat pe locul al treilea, există încă o mică șansă ca Rusia să aibă un prieten în Matignon. Printre candidații la funcția de prim-ministru al Franței se numără Jean-Luc Mélenchon, liderul înflăcărat al partidului Franța Nesupusă, care se așteaptă să obțină cele mai multe locuri printre grupurile de stânga în viitorul parlament.

Mélenchon și-a exprimat, în cel mai bun caz, sprijinul moderat pentru Ucraina, exprimându-și susținerea pentru anexarea Crimeei de către Moscova în 2014 și votând împotriva unui acord de securitate între Paris și Kiev la începutul acestui an.

Rezultatele alegerilor din Franța: Rezultatele finale în Franța. Extrema dreaptă a obținut cele mai multe voturi, dar a ieșit pe locul al treilea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel