Povestiri din Zona Metropolitană Bucureşti: Vecinii spală cu rândul, că nu ţine reţeaua electrică. Dacă pornesc hidroforul, opresc calculatorul. Nici primăria nu se descurcă
Locuitorii comunelor limitrofe Capitalei trăiesc de 3 ani un adevărat coşmar din cauza deselor întreruperi de curent. Iarna îngheţă de frig în case, pentru că nu au încălzire cu gaz, iar vara li se strică toată mâncarea din frigidere. Vecinii îşi fac program separat pentru a spăla la maşină, pentru că nu merg două concomitent, iar hidroforul devine inutil câteva ore pe zi, aproape în fiecare zi.
autor: Lucian Negrea
La 20 de kilometri de Bucureşti, pagubele se numără în ore petrecute fără curent
Comuna Bolintin Vale, la 15 minute cu maşina de Bucureşti, s-a dezvoltat ca o adevărată suburbie a Capitalei. Doar că, acum câţiva ani, nici localnicii şi nici cei care s-au mutat aici mai recent nu-şi închipuiau că în anul 2011, la nici 20 de kilometri de Bucureşti, vor fi nevoiţi să stea fără curent ore bune aproape în fiecare zi, ca pe vremea lui Ceauşescu. Numai în ultima săptămână, locuitorii din Bolintin Vale au stat fără energie electrică de trei ori, câte trei patru ore de fiecare dată. Pentru că locuitorii din Bolintin au ajuns să considere că „s-a luat curentul“ numai de la 30 de minute în sus. În rest, căderile de tensiune sau întreruperile pentru numai câteva minute sunt la ordinea zilei.
Chiar şi când este curent, tensiunea este atăt de slabă încât pentru a da drumul unei maşini de spălat ori unui aspirator trebuie scoase din priză alte aparate pentru a mai elibera reţeaua. Ba chiar mai mult, la marginea satului vecinii îşi fac program separat pentru a spăla la maşină, pentru că nu merg amândouă odată. „Îmi fac program cu vecina să nu spălăm amândouă în acelaşi timp că ni se opresc maşinile şi nu putem spăla. Se termină un program la maşină în 3-4 ore“, ne-a povestit o femeie din comună. Nu vrea să-i dăm numele pentru că „şi aşa am mai avut probleme cu ăştia de la Electrica“.
„Dacă nu mi se restartează calculatorul de 20 de ori nu e nimic“
Probleme sunt şi la funcţionarea altor aparate electrice, cum ar fi calculatoarele. Mai mulţi locuitori ai comunei Buturugeni s-au plâns că au probleme cu aceste aparate. Din cauza tensiunii foarte slabe acestea se restartează şi nu de puţine ori li se ard componentele. „Dacă stau seara după ora şase la calculator mă înnebuneşte, dacă nu mi se restartează calculatorul de 20 de ori nu e nimic. Dacă foloseşte cineva apa şi porneşte hidroforul e gata ( n.e. nu este apă curentă şi oamenii utilizează hidrofor ) se restartează calculatorul de cel puţin 3 ori. Şi iarna pe la ora 6 aşa este o tensiune atât de slabă încât nici nu poţi să-l aprinzi“, ne-a povestit Dragan Daniel, un locuitor din comuna Buturugeni.
Iarna oamenii îngheaţă de frig în case
Pentru că în comunele din jurul Bucureştiului instalarea gazului a rămas doar un vis frumos, locuitorii sunt nevoiţi să se încălzească cu centrale pe lemne, dar şi acestea, ca şi orice alt aparat electric, au nevoie de curent. Astfel, în zilele în care bate mai tare vântul sau îngheaţă firele, curentul pică şi oamenii rămân să îngheţe de frig în case. Un locuitor al comunei Buturugeni ne-a povestit că iarna trecută s-au făcut nişte lucrări la curent timp de o săptămână iar curentul era oprit zilnic între orele 9 şi 18, timp în care nu s-au putut utiliza instalaţiile pentru încălzire.
Situaţia este cu atât mai hilară, pentru că atunci când revine curentul majoritatea încep să dea drumul la centrale şi scade foarte mult tensiunea.
Mai gravă este situaţia atunci când Enelul se joacă cu nervii ooamenilor pentru că, se întâmplă uneori, ca în decurs de jumătate de oră curentul sa pice şi să revină de 3-4 ori, şi, de fiecare dată trebuie întreruptă instalaţia de încălzire pentru a nu exploda pompa de presiune.
Comercianţii sunt nevoiţi să arunce marfă în valoare zeci de mii de lei
Această problemă afectează atât oamenii obişnuiţi, care vara aruncă produsele din frigider ce se acresc, cât şi comercianţii, care sunt nevoiţi să arunce produse de zeci de mii de lei din cauză că se dezgheaţă şi apoi nu mai sunt bune.
“ Nu ştiu ce să mai fac. Uite săptămâna trecută am aruncat îngheţată în valoare de 1000 de lei. A fost luat curentul 3 zile la rând, a treia zi când am deschis una era toată acrită şi n-am avut ce să fac, a trebuit să o arunc. Anu’ trecut mi s-a stricat frigiderul de băuturi şi a trebuit să dau o grămadă de bani ca sa-l repar. Cei de la curent ne zic să facem plângeri, dar nu ne mai dă nimeni banii înapoi”, ne-a spus Viorica Dulcea, din comuna Buturugeni, patroana unui magazin din comună.
Aceeaşi problemă o au şi alţi comercianţi din zonă care au renunţat să mai aducă produse lactate, pentru acestea sunt primele care se strică din cauza căldurii. “ Anul trecut am avut pagubă mare, mi s-au stricat toate. Am aruncat tot laptele, iaurtul, de atunci am zis că nu mai aduc vara nimic de genul ăsta. Anul ăsta am avut nişte probleme cu îngheţata, am dat-o la copii de aici de la şcoală pe degeaba, că se strica acolo în frigider”, a mai adăugat un alt comerciant din comuna Poşta, Marian Pravăză.
În spitale se fac investiţii în reparaţii, în loc de investiţii în dotări
Situaţia însă este dramatică la spitale acolo unde din cauza fluctaţiilor de curent se defectează aparatele şi până sunt reparate nu se pot folosi de ele. „Uneori ne mai anunţă dacă sunt lucrări în zonă, dar nu de fiecare dată. Se întâmplă de pică curentul şi anumite aparate dau eroare atunci când se aprind şi trebuie să chemăm firma de întreţinere, alţi bani, altă poveste şi cel mai grav e că până se repară nu putem folosi aparatele cu pricina. De la fluctuaţiile dese de curent ni s-au stricat calculatoarele, aparatele, şi am dat o mulţime de bani în vânt” ne-a declarat managerul spitalului din Bolintin Vale, doctor Horhotă Lucian.
Spitalul este dotat cu două generatoare însă acestea nu fac faţă la toata aparatura, şi de aceea trebuie puse în funcţiune în ordinea priorităţilor. „Spitalul este dotat cu 2 generatoare, dar din cauza fluctuaţiilor foarte mari de curent nu pot face faţă. Nici când este curent în mod normal nu este bine că şi atunci ne dau peste cap aparatele. Cel mai sensibil este aparatul de la Radiologie, imediat îl resetează şi durează apoi vreo 2 zile să îl pornim la loc. S-a stricat odată aparatul de la Radiologie şi a trebuit să luăm o piesă care ne-a costat vreo 2800 de lei, nu mai vorbesc de reparaţiile curente că în ultimii doi ani cel puţin, cred că am investit peste 6000 de lei, bani aruncaţi pe geam”, a mai precizat managerul spitalului.
Acesta ne-a spus că a făcut sesizări în acest sens către cei de la Enel iar aceştia i-au răspuns, însă calitatea curentului nu s-a ameliorat deloc.
Instituţiile publice sunt paralizate fără curent
Din cauza întreruperilor foarte dese de curent instituţiile publice nu pot funcţiona după un program normal. Secretarul primăriei Bolintin Vale, Rodica Bran, ne-a spus că în zilele fără curent primăria este blocată, nu se eliberează nicio adeverinţă şi nu se colectează nicio sumă.
“Dacă nu este curent suntem paralizaţi. Nu avem internet, nu merg calculatoarele. Practic nu putem face nimic. Mai vine omul să plătească o taxă nu putem să colectăm banii pentru că nu îl putem băga în baza de date, nu putem elibera acte de identitate, pentru că nu ne merg aparatele”, a precizat Rodica Bran.
Enel Muntenia se degrevează de orice responsabilitate
Cei de la Enel Muntenia susţin că întreruperile de curent sunt anunţate pe siteul instituţiei şi în mass-media, dar cu toate acestea oamenii află întotdeauna ultimii.
Locuitorii din zonă pot face reclamaţii la sediul central de la Giurgiu, dar acestea sunt făcute în zadar, căci pagubele nu sunt acoperite de către companie. „ Da, se pot adresa centralei de la Giurgiu pentru a depune reclamaţii, dar în ceea ce priveşte despăgubirile nu cred că se dau”, susţine Alina Anghelache, şef de tură departament deranjamente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News