Povestirea unui scriitor român va fi îngropată pe Lună, alături de alte peste 15.000 de opere de artă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Povestirea unui scriitor român va fi îngropată pe Lună, alături de alte peste 15.000 de opere de artă / Foto: Captură video Pro Tv
Povestirea unui scriitor român va fi îngropată pe Lună, alături de alte peste 15.000 de opere de artă / Foto: Captură video Pro Tv
Peste 15.000 de opere de artă, printre care și povestirea unui scriitor român, vor fi trimise și îngropate pe Lună.  

NASA intenționează să trimită în spațiu peste 15.000 de opere de artă, care surprind viața de pe Pământ. Acestea vor fi îngropate pe Lună, relatează Pro Tv. Printre ele se află și povestirea unui scriitor român. Operele nu vor fi trimise în varianta lor clasică, ci vor fi transpuse în cipuri, de dimensiunea unui nasture, proiectate să reziste milioane de ani.

În total sunt trei capsule ale timpului care vor duce pe Lună o colecție de 150 de mii de lucrări, printre acestea fiind fotografii, opere literare, discuri muzicale ori picturi, de la mii de artiști din întreaga lume.

Despre ce este povestirea românului

Printre acestea se află și „Alegere”, o povestire a scriitorului roman de science fiction Liviu Surugiu.

„Este vorba despre un tată părăsit, singur pe Lună, care își trăiește ultimele clipe și care are de ales între a supraviețui sau a renunța la amintirea fiului lui. Și el face o alegere”, a explicat Liviu Surugiu, scriitor român.

Proiectul aparține Agenției Spațiale Americane, iar NASA se  pregătește să trimită un nou echipaj uman pe satelitul natural al Pământului, în 2025.

„Va fi îngropată sub stratul de praf lunar, denumit regolit. Era ca un nasture discheta, memoria pe care sunt înregistrate toate aceste documente care vor ajunge pe lună. Sunt niște cipuri de memorie, din nichel și din aur, ca să reziste în condițiile de iradiații, de lipsă de atmosferă”, a mai explicat Liviu Surugiu.

Când va ajunge capsula pe Lună

Capsula care include și lucrarea scriitorului român va ajunge pe Lună la începutul anului viitor. De-a lungul timpului, Liviu Surugiu a publicat mai multe lucrări în cele mai importante reviste de profil din SUA. Scriitorul a reușit să îl impresioneze chiar și pe Samuel Peralta, coordonatorul programului „The Lunar Codex”, care l-a și ales pentru această misiune inedită. Românul spune că nici nu a îndrăznit să viseze vreodată la așa ceva.

„Când ai un vis și se împlinește, cumva te simți golit, pentru că te-ai agățat de el. Dar când e ceva pe care nici măcar nu l-ai visat, în momentul acela nu știi cum să reacționezi, adică bucuria este ieșită din comun”, a mărturisit Liviu Surugiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel