Data publicării:

Poveștile Fraților Grimm spun cum au ajuns sașii în Transilvania

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Cultura
WhatsApp
Fratii-Grimm
Fratii-Grimm

Sunt multe legende legate de venirea sașilor pe tărâm românesc, dar adevărul stă în poveștile scrise de Frații Grimm.

O legendă germană se împletește cu datele istorice și vorbește despre venirea sașilor în Transilvania. Se spune că în 1284, era o invazie mare de șobolani în orașul german Hameln. Și pentru că nu dispăreau cu niciun chip, localnicii au vorbit cu un cântăreț la fluier pentru a-i scăpa de șobolani, totul în schimbul unei sume de bani.

Acesta a început să cânte o melodie din fluier, iar șobolanii – chemați parcă de sunetul fermecat – s-au îndreptat către un râu și s-au înecat. Banii promiși nu i-a mai primit, motiv pentru care el s-a răzbunat. Supărat de cele întâmplate, bărbatul a început să cânte o altă melodie, iar copiii din Hameln, care în acel moment se jucau, s-au adunat vrăjiți în jurul lui. Iar Der Rattenfänger i-a condus apoi spre peștera de pe Koppenburg, un deal din afara orașului, unde au dispărut cu toții, lăsând mare tristețe în urma lor.

Legenda apare în povestea Fraților Grimm care ne dezvăluie cum au venit sașii pe meleagurile noastre. După ce au călătorit pe sub pământ o lungă perioadă, copiii din Hameln au ajuns în Transilvania, unde au întemeiat șapte cetăți – cele Siebenbürgen săsești.

Copiii din Hameln sunt strămoșii sașilor din Transilvania

Este foarte interesant faptul că în 1819, Frații Grim ar fi declarant că acei copii răpiți au ajuns în Transilvania. În același articol era citat preotul Bisericii Negre din Brașov, Friedrich Müller, autorul cărții Povești din Transilvania, în care a adunat legende ale sașilor transilvăneni. Una dintre legende spunea: “Noi, germanii din Transilvania, suntem copiii luați din Hameln de fluierașul fermecat și am călătorit mult timp pe sub pământ (prin necunoscut), iar apoi am apărut în mijlocul Transilvaniei prin peștera din Merești, Valea Varghișului, și ne-am împrăștiat în cele șapte orașe și multe sate ale noastre”, scrie Webcultura.ro. În final trebuie spus că în continuare sunt dezbateri legate și de locul în care micuții ar fi ieșit la suprafață – nu se știe dacă este vorba despre Sebeș sau despre Orăștie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel