Poveștile Crucii - O nouă expoziție temporară deschisă la MNAR
Autor: Flaviu Predescu | Publicat pe: 05 dec 2020, 09:45
WhatsApp
Muzeul Național de Artă al României prezintă expoziția temporară Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină, deschisă publicului începând de sâmbătă, 5 decembrie 2020, până în iunie 2021.

„Expoziția este realizată de curatorul Lucreția Pătrășcanu, din cadrul Secției Artă Veche Românească a MNAR și propune un registru expozițional conturat prin elemente de spiritualitate și cult, cu trimitere către sărbătorile de iarnă ce se apropie.

60 de lucrări din colecția de Artă Veche Românească

Intitulată Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină, expoziția prezintă publicului aproximativ 60 de lucrări din colecția de Artă Veche Românească, majoritatea inedite. Cele mai multe dintre lucrările expuse sunt cruci sculptate și ferecate în argint aurit, care au fost folosite în cult (cruci de procesiune, de mână și pentru masa altarului), alături de care sunt etalate și obiecte de devoțiune privată, precum icoane sculptate și pandantive de forme diverse (circulare și rectangulare, mici diptice sau triptice).

Realizate în perioada cuprinsă între începutul secolului XVI și mijlocul secolului XIX, piesele conturează evoluția acestui gen artistic în Țările Române. Astfel de piese se regăsesc pe toată aria de influență bizantină, din sudul Dunării și până în Rusia. Între piesele prezentate se disting câteva cruci ferecate de mari dimensiuni, de o calitate artistică excepțională și o însemnătate cu totul specială, ce au fost dăruite de voievozii Alexandru Lăpușneanu, Șerban Cantacuzino și Constantin Brâncoveanu celor mai importante dintre ctitoriile lor – Mănăstirile Slatina, Cotroceni și Hurezi.

Expoziția poate fi vizitată până în iunie 2021, conform programului muzeului, cu respectarea măsurilor muzeului pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus SARS COV-2. 

Accesul este gratuit, în baza biletului de vizitare pentru Galeria de Artă Veche Românească, de la sediul central. Detalii pe www.mnar.arts.ro.” anunță MNAR într-un comunicat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?