Povestea uimitoare a unui mare colecționar din România. Hobby-ul care i-a salvat viața. "M-am decis în urmă unei alunecări spre moarte"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Citește în articol povestea impresionantă a unuia dintre cei mai mari colecționari din România.

Un român deține cea mai mare colecție de telefoane mobile din lume. Bărbatul are deja peste 9.000 de exemplare și își dorește să ajungă în Cartea Recordurilor. Povestea colecționarului este, însă, una emoționantă. Bărbatul a decis să colecționeze telefoane pentru a putea scăpa de obsesia pe care o avea față de jocurile de noroc. Bărbatul spune că această pasiune l-a salvat atunci când era în punctul în care dorea să-și încheie socotelile cu viața. 

"Eram atât de încrezut și de mândru. Pierdeam tot ce produceam și tot ce împrumutam de la prieteni și cămătari. Colecționarea de telefoane m-a ajutat să mă salvez de sevrajul jocurilor de noroc. În 2018, când m-am decis în urma unei alunecări spre moarte, am renunțat brusc la ce mă adusese acolo, am încercat să găsesc o metodă în primul rând în a nu mai pierde bani", a povestit bărbatul.

Potrivit acestuia, din cele peste 9.000 de telefoane pe care le are acum, doar puțin peste 2.000 sunt expuse. Deocamdată, colecționarul nu are spațiul necesar, așa că multe exemplare stau în cutii. Totuși, el spune că își dorește foarte mult să ajungă în Cartea Recordurilor. Ar vrea chiar să organizeze pe viitor o zi a porților deschise în care colecția sa să poată fi admirată de public. Oamenii vor putea vedea tot felul de telefoane.

Dependența de jocurile de noroc, falsă mulțumire: ”Foarte periculoasă, formată pe SPERANȚĂ”. Psihologul Radu Leca: Traume la care refuză să se gândească

Sunt foarte mulți români dependenți de jocurile de noroc. Majoritatea ajung să își cheltuie tot salariul sau chiar să intre în datorii uriașe din cauza păcănelelor sau al cazinoului. Sălile de joc de noroc s-au înmulțit și mai mult în ultimii ani, profitul înregistrat fiind pe măsură. Problema este că oamenii rămân prinși și nu știu să scape singuri de această dependență. DC NEWS l-a contactat pe psihologul Radu Leca pentru a afla care sunt cauzele patimei jocurilor de noroc, cum se ajunge la dependență și care ar fi rezolvarea pentru astfel de persoane. Pentru cei care ați crezut că jocurile de noroc sunt un moft sau o distracție, aflați că pentru cei mai mulți este, de fapt, o boală.

"Dopamina apare când suntem mulțumiți, doar că ideea de mulțumire vine greu în mintea unui om. El trebuie să fie motivat ca să fie mulțumit. Greu se favorizează apariția dopaminei în momentul în care, pe lângă mulțumire, există și noțiunea complexă de împlinire. Împlinirea nu se realizează pur și simplu. Ea se realizează etapizat. Omul are nevoie să se simtă în siguranță ca să se simtă împlinit, iar siguranța apare când avem lucrurile aranjate în jurul nostru ce țin de imagine de sine, familie, sănătate, bani, stare. Și atunci, ținând cont de tot acest angrenaj, dopamina va apărea. Când apare dopamina falsă? Când se fumează, când  se consumă droguri, când se joacă la cazino, toate aceste elemente au în comun realizarea de dopamină. Subiectul nu este dependent de act, ci de rezultat. Respectivului îi crește fals dopamina în creier.", a explicat Radu Leca.

"Dependența de jocurile de noroc are următoarele consecințe clare 100% negative: depresie, anxietate, gânduri de suicid, consum de alcool și droguri, dificultăți foarte mari în păstrarea unui loc de muncă stabil, minciuni argumentare logic și înșelăciune cu scop clar, scăderea performanțelor cognitive, somatizare. Pentru unii jucători, aflați în etapa de conștientizare, patima jocurilor de noroc reprezintă o formă strategică de ”nepăsare/neimplicare”. Aparent se reduce stresul. Dar în mod real stresul este alimentat. Sentimentul de evadare, avut de jucător în timpul creșterii dopaminei, este seductiv și de aceea cu greu jucătorii se reinventează." a mai spus psihologul. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel