Data publicării:

Povestea icoanei de la Biserica „Sfântul Nicolae” - Dintr-o zi (București). Minunea care i-a făcut pe monahi să își schimbe viețile

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Din luna martie a anului 2021, în Biserica „Sfântul Nicolae” - Dintr-o zi, din București, a fost adusă o copie în mărime naturală a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Paramythia
Din luna martie a anului 2021, în Biserica „Sfântul Nicolae” - Dintr-o zi, din București, a fost adusă o copie în mărime naturală a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Paramythia

Din luna martie a anului 2021, în Biserica „Sfântul Nicolae” - Dintr-o zi, din București, a fost adusă o copie în mărime naturală a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Paramythia, aflată în Mănăstirea Vatoped, din Sfântul Munte Athos.

Alegeri prezidentiale 2024

Icoana a ajuns în Biserica aceasta cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, din dragostea Părintelui Stareț Efrem Vatopedinul, cu sprijinul unui iubitor de Dumnezeu și al Bisericii noastre și prin mijlocirea Părintelui paroh Vasile Ioana. Duminică, 14 martie 2021, icoana a fost sfințită de către Preasfințitul Timotei Prahoveanul.

Din acel moment icoana este așezată permanent spre închinare în Biserică

Denumirea icoanei, în traducere, „Mângâietoarea”, provine de la o minune care s-a săvârșit, prin mijlocirea Maicii Domnului, la începutul secolului al XIV-lea.

Icoana originală este o frescă, pictată pe zidul exterior al bisericii mari a Mănăstirii Vatoped. La această icoană se așezau mereu cheile mănăstirii (în tradiția athonită mănăstirile se deschid la răsăritul soarelui și se închid la apus, iar cheile se așază la o icoană a Maicii Domnului, în semn de încredere în purtarea ei de grijă).

Astfel, în dimineața zilei de 21 ianuarie 1320, când Sfântul Ghenadie, starețul mănăstirii, a vrut să dea cheia portarului, pentru a deschide poarta, în mod minunat Maica Domnului i-a vorbit din icoană, spunându-i să nu deschidă în acea zi, pentru că în afara zidurilor se află ascunși pirații, care așteaptă să năvălească. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a insistat, chiar și după ce Pruncul i-a acoperit cu mâna Sa gura, ca să nu îi mai anunțe pe călugării care deveniseră delăsători și își neglijau îndatoririle. Maica Sfântă a luat atunci cu delicatețe și cu dragoste mâna Domnului și a îndepărtat-o puțin, repetând avertismentul: „Nu deschideţi astăzi porţile mănăstirii, ci urcaţi pe ziduri ca să-i alungaţi pe piraţi!”.

Înfricoșat de această minune dumnezeiască, starețul a adunat imediat obştea și, cu mijloacele pe care le aveau la îndemână, au reușit să-i alunge pe pirații surprinși de faptul că au fost descoperiți.

Din acel moment, trăsăturile icoanei au rămas întipărite în această poziție neobișnuită, ca o mărturie a minunii petrecute. Mai târziu fresca a fost decupată și așezată într-unul din paraclisele Mănăstirii Vatoped, unde se păstrează și astăzi. Ferecătura de argint a icoanei a fost făurită la Mănăstirea Golia, din Iaşi, pe cheltuiala unor boieri moldoveni, în anul 1859.

Această minune s-a petrecut cu încuviințarea Mântuitorului, Care, prin aceasta, i-a îndemnat, într-un mod pedagogic, pe monahi să se pocăiască și să își schimbe viețile. Totodată minunea s-a petrecut și pentru a ne convinge de puterea rugăciunilor și a mijlocirii salvatoare a Maicii Domnului, atât pentru cei vrednici, cât și pentru cei nevrednici. Așa cum mărturisește și părintele Stareț Efrem, de la Mănăstirea Vatoped, „chipul Preacuratei Fecioare odihneşte şi mângâie sufletul omenesc”.

Minunea săvârșită de Maica Domnului și Icoana Paramythia sunt sărbătorite, în fiecare an, pe 21 ianuarie, informează Biserica „Sfântul Nicolae” - Dintr-o zi, din București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel