Carbonara - Originile numelui sunt incerte
Cea mai răspândită ipoteză este că se datorează cărbunerilor care, în secolul al XIX-lea, lucrau în Apenini la transformarea lemnului în cărbune, iar în pauze mâncau o masă pe bază de brânză, ouă, slănină și grăsime (sau untură).
Potrivit unei alte ipoteze, însă, numele celebrului sos se datorează unui hangiu roman care în anii 40 ai secolului trecut l-ar fi botezat în cinstea vechiului său job de „carbonaro”, sau pentru că inspirația i-a venit în timp ce se afla în Carbonia, Sardinia, înainte de a se muta la Roma.
Există o poveste interesantă despre nașterea felului de mâncare, conform căreia crearea lui ar trebui să fie lui Renato Gualandi , bucătar de origine bologneză recunoscut astăzi ca părintele carbonarei, care în 1944 a fost angajat să pregătească un prânz cu ocazia întâlnirea dintre armatele britanice și cele americane la Riccione.
„Americanii au mâncat slănină fantastică, smântână delicioasă de lapte, brânză și gălbenuș de ou pudră”, a spus Gualandi: „Am pus totul împreună și am servit aceste paste generalilor și ofițerilor la cină. În ultimul moment am decis să pun niște piper negru, care emana o aromă excelentă.”
Conform celor descoperite de bucătarul Igles Corelli, care și-a dat osteneala să investigheze originile neclare ale felului de mâncare în primele luni ale pandemiei, carbonara s-a născut din mâna lui Gualandi, dar nu și în Romagna:
„Rețeta s-a născut în Roma, aproape întâmplător, din nou în 1944, când Gualandi era coleg de soldat și gătea pentru doi generali, un american și un englez”, îi explică el lui Gambero Rosso. Rezultatul a fost un fel de mâncare pe care astăzi l-am numi congelator: lapte praf, ou liofilizat, bacon și unt topit.
Carbonara (aproape) așa cum o gătim astăzi s-a născut în 1960, odată cu publicarea cărții de rețete „La grande cucina” de Luigi Carnacina. Prepararea a presupus prezența guanciale (în loc de pancetta) și smântână din belșug: abia în anii 90 ai secolului trecut au fost eliminate ingrediente precum usturoiul, ceapa, pătrunjelul, ardeiul și smântâna, potrivit FOCUS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Semafoarele care educă șoferii. Titi Aur: Spania are de foarte mult timp introdus acest sistem. E demonstrat 100% că sunt utile / video
- Adrian Negrescu: Va fi primul Paște fără miel pentru majoritatea românilor, în condițiile în care prețul cărnii a atins un nivel fără precedent în ultimii 30 de ani
- Când începe explorarea Cartofului de Aur, cel mai "scump" asteroid din spațiu, estimat la 10.000 de cvadrilioane de dolari. NASA a făcut anunțul
- Chirieac, după riposta Israelului asupra Iranului: S-ar putea să încheiem această pagină neagră din istoria Orientului Mijlociu
- Paradox cu judecătoarea care nu știa că Sebi a murit. Motivul pentru care a făcut „gogonate“ în sala de judecată / video
- Weekendul 19-21 aprilie, marcat de un eveniment nemaiîntâlnit din 1941 încoace. Daniela Simulescu: Nu ne plictisim deloc zilele ce urmează!
- Au început să apară supermarketuri low-cost. Locuitorii se declară încântați de prețurile mult mai mici ale produselor
- Ce nu s-a văzut la vizita lui Marcel Ciolacu la Marea Moschee din Abu Dhabi. Imagini din spatele camerelor - Foto / Video în articol
- 'Explozii puternice' în provincia Isfahan din centrul Iranului - Reuters / Video
- Klaus Iohannis, în Republica Coreea. E prima țară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relațiile la nivel de Parteneriat Strategic, semnat în 2008
- Nod în papură cu Vâlcu și Bulai: Campania electorală, analiza momentului
- Copiii, sub presiuni imense din partea societății, rețelelor de socializare și părinților. Cum să nu găsească căi de evadare?
- Separi cățeii de mamă înainte de opt luni? Se pedepsește cu închisoarea: Pedeapsa trebuie să fie mai drastică