Povestea bunicuței traficante. Comisarul Marius Dobrescu, despre cum au fost găsite droguri în porumb /video
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik
Comisarul Marius Dobrescu, șeful Serviciului de Poliție Canină din cadrul Poliției Capitalei, a fost invitatul jurnalistei Laura Duță în emisiunea "Culisele Justiției", difuzată pe DC News, DC News TV și ȘtiriDiaspora. În cadrul acestei ediții, au fost dezbătute subiecte importante precum rolul câinilor polițiști în diverse misiuni, de la detectarea drogurilor și a persoanelor dispărute, până la intervențiile pentru imobilizarea infractorilor periculoși.

Comisarul Marius Dobrescu a explicat cum sunt folosiți câinii polițiști: "De obicei câinii de stupefiante îi folosim la percheziții domiciliare, în colaborare cu Brigada de Combatere a Crimei Organizate sau cu Direcția de Combatere a Criminalității Organizate".

Acesta a oferit un exemplu recent, în care un câine a descoperit 20 de kg de cannabis într-un butoi cu porumb la o casă din afara Bucureștiului: "[N.r., Vom proceda în felul următor]. Suntem solicitați la o anumită adresă și ne deplasăm acolo. Apoi, punem câinele în starea de lucru și câinele miroase. O să vă dau un exemplu de anul acesta: [n.r., am fost] la o percheziție domiciliară în afara Bucureștiului, o casă la țară, cu o femeie bătrână, cu o gospodărie, cu multe lucruri depozitate prin curte. Când a trecut câinele pe lângă un butoi în care se aflau boabe de porumb, acesta a semnalat existența substanțelor. A mai trecut o dată, că era porumb, s-a uitat iar. Și a doua oară am golit butoiul și în butoi erau 20 de pachete de cannabis, adică vreo 20 de kilograme".

"Alt caz, la fel. La un apartament într-un bloc tot din afara Bucureștiului s-a găsit un pachet de 2-3 kg de heroină. De data asta, la activitatea cu colegii de la Crimă Organizată, unde s-au găsit cele 20 de pachete de cannabis. a acționat câinele Chapo. Chapo, ca în El Chapo. Mai avem un pui acum, care se numește Pablo", a mai spus Marius Dobrescu.

Dobrescu a menționat că acești câini sunt esențiali pentru reducerea ariei de căutare, însă nu operează în aeroporturi, unde competența aparține poliției de frontieră. Totodată, a subliniat că, deși câinii acționează în principal în București, pot fi solicitați și în alte județe: "Câinele te ajută să reduci aria de căutare. În aeroporturi nu acționăm, că nu e competența noastră. Acolo există poliția de frontieră. Noi acționăm pe raza municipiului București și nu numai, adică dacă suntem solicitați și din alte județe, cu aprobarea domnului director general, ne deplasăm și ajutăm când este nevoie. Că așa mi se pare normal și firesc". 

El a mai precizat că acești câini specializați în detectarea tutunului sunt utilizați în perchezițiile efectuate de serviciul economic, inclusiv la autocare venite din țări străine unde tutunul este adesea ascuns printre alte obiecte pentru a masca mirosul: "Câinii care detectează tutunul, îi folosim mai mult la perchezițiile pe care le efectuează serviciul economic. Deci este în aria lor de competență. Mai facem percheziții la autocare, de exemplu, care vin din țări străine, depozitează tutun sau de multe ori îl ascund pe lângă detergent, ca să se piardă mirosul, tot felul de chestii de genul acesta. Și câinii descoperă".

De asemenea, Dobrescu a vorbit despre utilizarea câinilor în detectarea cadavrelor umane îngropate, menționând un câine în procedură de pensionare care a semnalat recent prezența unui cadavru într-o casă abandonată: "Mai facem detectare de cadavre umane îngropate. Pentru asta, avem un câine care a ajuns la vârsta de 9 ani jumate. Acum este în procedură de pensionare. Și la ultimele două activități pe care le-am avut, la ultimele două misiuni pe care le-am avut anul trecut cu el, în două case abandonate, pline de deșeuri, se bănuia că ar fi un cadavru acolo. Bineînțeles, câinele a semnalat imediat. Nu se putea intra. A trebuit să chemăm ADP-ul, să vină să golească de deșeuri, de peturi, de gunoi. Și, într-adevăr, era un cadavru într-una din camere. Cățelul de la intrare a semnalat".

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel