Data publicării:

Potica, rețeta de cozonac sloven. Va fi "vedeta" de pe masa de Crăciun!

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Branko's Patisserie du Jour
Sursa foto: Facebook Branko's Patisserie du Jour

Potica este cozonacul sloven care nu lipsește de pe masa de Crăciun. Iată cum se prepară...

Ingrediente

Pentru aluat:

- 500 g făină
- 15 g drojdie proaspătă
- 30 g zahăr plus 1 linguriță pentru preferment
- 5 g sare fină
- 160 ml lapte călduț
- 2 gălbenușuri
- 60 g unt topit

Pentru umplutură:

- 250 g nucă măcinată
- 1 lingură zahăr
- 70 g miere
- 70 ml lapte
- 1 ou
- 1 linguriță scorțișoară pudră
- zahăr pudră pentru decor (opțional)

Cum se prepară potica

Într-un castron se pun 2 linguri de făină (din cele 500 g), 1 linguriță de zahăr, drojdia sfărmată și două lingurițe de lapte călduț. Se amestecă bine, se acoperă cu un prosop de bucătărie și se dă la loc ferit de curenți de aer pentru 15 minute, potrivit retete.unica.ro.

Făina rămasă se pune într-un bol. Se adaugă zahărul și sarea. Totul se amestecă bine. Se adaugă prefermentul, untul topit și gălbenușurile. Se amestecă și se adaugă treptat laptele. Se frământă până se obține un aluat care nu se mai lipește de mâini. Aluatul de potica se adună într-o bila, se pune într-un bol, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit, la loc cald până își dubleazaă volumul (poate dura până la 2 ore).

Între timp se prepară umplutura. Se amestecă nuca măcinată cu zahărul și praful de scorțișoară. Se adaugă laptele călduț și mierea încălzită. Se lasă la răcit și apoi se adaugă oul bătut. Se dă deoparte. După dospire, aluatul se transferă pe blatul de lucru și se scoate aerul din el. Se întinde cu ajutorul sucitorului până se obține o formă dreptunghiulară cu o grosime de 0.5 cm. Se întinde umplutura peste aluat și se distribuie uniform. Se rulează ca pe o ruladă.

O formă de guguluf sau cozonac se unge cu unt și se așază potica în ea. Se lasă la a doua dospire timp de 30 de minute. Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Cozonacul sloven se unge cu ou bătut și se coace la 180 de grade Celsius pentru 40 de minute.

Citește și:

Cum faci cozonaci pufoși fără frământare. Rețeta rapidă și simplă

Ingrediente

Aluat

1 kg făină 000
50 g drojdie proaspătă
5 gălbenușuri + 1 ou întreg pentru uns
500 ml lapte
100 g unt topit
5 linguri de ulei
150 g zahăr
1 esență vanilie
coaja rasă de la o lămâie sau portocală
un praf de sare

Umplutură

5 albușuri de ou
250 g sâmburi de nucă
50 g stafide
150 g zahăr
2 linguri cacao
esență de rom

Alte ingrediente

ulei pentru uns blatul de lucru
hârtie de copt
zahăr pentru presărat deasupra cozonacilor
100 ml lapte pentru dizolvat drojdia

Cum se prepară

Cerne făina într-un bol încăpător, adaugă sarea și amestecă ușor cu ajutorul unei spatule de silicon. Topește untul în cuptorul cu microunde sau pe foc, apoi dă-l deoparte să se răcorească puțin. Mai departe, încălzește ușor laptele, apoi amestecă-l cu zahărul, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie, potrivit paginidebucate.ro. Continuă să amesteci ușor până când zahărul se va topi.

Pune drojdia într-un bol, adăugă peste ea aproximativ 100ml lapte în care dizolvi o lingură de zahăr și una/două linguri de făină. Amestecă bine până la dizolvarea completă a drojdiei și omogenizarea compoziției – aceasta va fi maiaua cozonacului. Las-o deoparte o vreme până când va începe să crească. În continuare, separă gălbenușurile de albușuri și amestecă-le cu cele 5 linguri de ulei.

Încorporează în făina, cu ajutorul unei linguri de lemn sau silicon, maiaua de cozonac crescută, laptele îndulcit și aromat, apoi gălbenușurile amestecate cu ulei și untul topi. Nu frământa, doar amestecă bine câteva minute, cât să ai un aluat omogen, ușor elastic. Unge bila de aluat rezultată cu puțin ulei și acoperă vasul cu un prosop. Pune vasul la loc călduț, ferit de curenți de aer, până când aluatul își va dubla volumul.

Cât timp aluatul de cozonac este la dospit, pregătește umplutura pentru cozonac. Bate albușurile spumă, apoi adaugă câte puțin zahărul, până obții o bezea fermă și lucioasă. Amestecă bezeaua obținută cu restul ingredientelor, respectiv nuca, esența de rom, cacaoa și stafidele. După ce aluatul a crescut, împarte-l în 4 bucăți egale sau în 6, în funcție de dimensiunea tăvilor în care urmează să coci cozonacii.

Unge blatul de lucru cu ulei și întinde o foaie de aluat cu ajutorul mâinilor ușor înmuiate în ulei. Întinde umplutura de nucă pe întreaga suprafață a foii de aluat, rulează ușor, apoi procedează la fel și cu următoarea. În funcție de preferințe, poți adăuga din loc în loc și cubulețe de rahat peste umplutura de nucă. Împletește cele două foi de aluat și pune cozonacul rezultat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Unge cozonacii cu ou, presară puțin zahăr deasupra lor și lasă-i să stea 10-15 minute în tăvi, la crescut, apoi dă-i la cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, pentru aproximativ 30-35 de minute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel