Data publicării:
Poți să ai o piele perfectă, să nu fumezi, să ai o siluetă impecabilă, dar să ai risc de boală cardiovasculară foarte mare. Dr. Trifan (SANADOR), explicația
Dr. Cătălina Trifan, șef al Secției Medicină Internă la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat de ce unii oameni fac boli cardiovasculare deși au un mod sănătos de viață.
Dr. Cătălina Trifan, medic primar medicină internă, șef al Secției Medicină Internă la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat de ce unii oameni ajung să facă boli cardiovasculare chiar dacă au grijă la alimentație, nu fumează și au o siluetă perfectă. Se pare că în aceste cazuri de vină sunt genele. Unele persoane sunt predispuse în a avea un nivel al colesterolului ridicat, deși țin diete, fac sport și au mare grijă la ce mănâncă.
Prof. Trifan (SANADOR), explicația
"Există factori de risc modificabili și nemodificabili. Exemplu de un factor nemodificabil este vârsta. Se consideră că după vârsta de 65 de ani noi toți suntem supuși unui risc cardiovascular. Deci odată cu trecerea în vârstă, noi avem riscul acesta cardiovascular. E dat în primul rând de faptul că vasele se modifică. Există și un concept foarte interesant legat de faptul că noi avem vârsta arterelor noastre, se referă la îmbătrânirea vaselor și este un indicator foarte bun pentru ceea ce suntem noi pe dinafară și cum arată omul la interior.
Poate să fie o ateroscleroză precoce, poate să aibă o dislipidemie familială, deci el poate să fie o persoană vegană, poate să fie o persoană care este foarte bine din punct de vedere al greutății, care nu fumează, care întrunește absolut toate condițiile de viață sănătoase, dar având această moștenire genetică, dislipidemie de origine genetică, adică o hipertriglicemie esențială, să aibă niște valori ale colesterolului peste 300, în mod normal, el nu știe acest lucru și dezvoltă o ateroscleroză precoce, ateroscleroza fiind boala care se manifestă prin depunerea grăsimilor pe vasele arteriale mari și mijlocii.
Prin îngustarea vaselor, sângele nu mai circulă cum trebuie și atunci există un risc de boală cardiovasculară foarte mare. De multe ori se poate întâmpla ca prima manifestare a unui asemenea pacient să fie în contextul unei boli cardiovasculare, adică ea să apară la spital, la o vârstă foarte tânără, 38-40 de ani, cu un accident vascular masiv sau cu un infarct miocardic acut", a explicat, la DC NEWS, dr. Cătălina Trifan.
Dr. Cătălina Trifan: Va trebui să ia un tratament toată viața
Întrebată dacă acești oameni pot face totuși ceva pentru a preveni apariția unei boli cardiovasculare, dr. Cătălina Trifan a spus: "Important este să identificăm ce problemă are pacientul și să o tratăm. Dacă spre exemplu vârsta noi nu putem să o modificăm, pacienții de peste 65 de ani acumulează tot felul de factori de risc, la ei se adună foarte multe lucruri, dar ce putem noi să facem, este ca atunci când identificăm din factorii modificabili, cum ar fi un colesterol foarte mare, să intervenim pe stilul de viață și eventual pe tratamentul medicamentos și, evident, să reducem acest risc".
"Deci este nemodificabil doar în măsura în care este necunoscut, nu poate fi influențată de pacientul însuși care, și dacă ține dietă, și dacă face sport, tot va avea un nivel crescut al colesterolului dacă genetic este predispus la asta?", a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.
"Da, dacă genetic are această afecțiune atunci el cu siguranță va trebui să ia un tratament toată viața pentru a-și ține valorile colesterolului în limitele date", a punctat dr. Cătălina Trifan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News