Pot femeile să devină rezerviști? Iată ce prevăd normele MApN
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Facebook (Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro)
Sursă foto: Facebook (Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro)
Tema rezerviștilor a circulat în ultimele luni în spațiul public. În privința femeilor, există anumite norme care trebuie respectate. Iată ce prevederi legale li se aplică!

Tema rezerviștilor și a chemării lor la unitățile militare de care aparțin a fost intens discutată în ultimul an în spațiul public. Odată cu începerea războiului din Ucraina, interesul pentru armată a crescut, însă nu întotdeauna cu finalitatea unei înscrieri în rândul forțelor armate. 

În privința îndeplinirii unui stagiu militar, femeile se pot înscrie ca voluntari cot la cot cu bărbații. În Legea privind pregătirea populației pentru apărare, este specificat la Capitolul II, secțiunea 1, art. 7 (2) că ”femeile pot îndeplini, la cerere, oricare dintre formele serviciului militar. Femeile în stare de graviditate întrerup de drept îndeplinirea serviciului militar. La Secțiunea 3, ”Serviciul militar în rezervă”, la articolul 14 este scris că ”cetăţenii români, bărbaţi şi femei, care au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă sunt luaţi în evidenţă ca rezervişti.”

Astfel, femeile pot face parte din rândul rezerviștilor, atât la cerere, ca voluntar, cât și după îndeplinirea serviciului militar activ. ”Rezerviștii voluntari sunt cetățeni români, bărbați și femei, cu domiciliul în România, care îndeplinesc condițiile pentru recrutare și selecție și au încheiat un contract cu ministerul Apărării Naţionale. Se pot înscrie cetăţeni cu sau fără pregătire militară”, scrie site-ul dedicat recrutării din cadrul MApN.

Care sunt actele necesare înscrierii ca rezervist?

Pentru înscrierea ca militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar în Armata României, o persoană trebuie să aibă următoarele documente: 

- o cerere de înscriere;
- actul de identitate, în original și fotocopie;
- certificatul de naștere, în original și fotocopie;
- certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim 6 luni înainte de data depunerii;
- acte de studii și/sau alte documente care atestă alte competențe dobândite în viața civilă, în original și fotocopie;
- permisul de conducere (categoriile B, C, E – eliberat de autoritățile române), în original și fotocopie, pentru candidații fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuțiilor postului pentru care candidează presupune conducerea autovehiculelor/tehnicii militare specifice;
- livretul militar, în original și fotocopie, dacă este cazul, numai pentru cei care dețin calitatea de rezervist.

Cei interesați trebuie să se adreseze centrului militar din judeţul sau sectorul unde îşi au domiciliul. 

Prima serie de rezerviști a terminat pregătirea la Capu Midia

Mai mulți voluntari au terminat cursurile de pregătire puse la dispoziție de Armata Română, aceștia fiind acum instruiți în Apărare Antiaeriană. 

”Prima serie de rezerviști voluntari ai Școlii de Instruire pentru Apărare Antiaeriană și-a încheiat perioada de pregătire de bază, la Capu Midia. A fost o perioadă plină de provocări, cu multe ore de muncă. 

"Timpul petrecut aici m-a făcut să mă dezvolt personal. A fost un test de anduranță!", a spus absolventul cursului de bază Irina Atodiresei. "Mi-am adus aminte de tinerețe. Aici, la Capu Midia am început, ca militar în termen, aici am terminat, dar ca militar rezervist", a mărturisit și Neluțu Grecu.

La finalul cursului, absolvenții au primit felicitări din partea instructorilor, iar comandatul Școlii, colonelul Viorel-Eugen Bitan, le-a adresat câteva cuvinte: "Capu Midia va fi un loc în care cred că veți reveni cu plăcere, după toate activitățile derulate aici. De acum încolo veți intra în rândul militarilor Armatei României””, scrie pe pagina de Facebook a Armatei Române

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel