Postul Sfinților Petru și Pavel. Pe ce dată începe?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Valentina Miu
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels
În acest an, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel va începe luni, 12 iunie și se încheie joi, 29 iunie. Află cum trebuie ținut Postul Sâmpetrului.  

Anul acesta, Postul Sfinților Petru și Pavel va avea o durată de 17 zile. Cunoscut în limbaj popular și ca Postul Sâmpetrului este rânduit de Biserica Ortodoxă în cinstea Apostolilor Petru și Pavel, dar și și a obiceiului acestora de a posti.

Pe ce dată începe?

Postul Sfinților Petru și Pavel 2023 începe în data de 12 iunie și se încheie în data de 28 iunie, înainte de Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel (29 iunie 2023), potrivit calendarului ortodox. 

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel nu are o durată fixă, deoarece începutul lui este în funcție de data variabilă a Sfintelor Paști. Acest post începe întotdeauna în lunea dupa Duminica Tuturor Sfinților, prima duminică după Rusalii - Pogorarea Sfântului Duh.

Pentru a afla durata din orice an, se folosește următoarea regulă: câte zile sunt de la data Învierii (inclusiv) din anul respectiv până la 3 mai, atâtea zile ține postul.

În vechime, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel era numit Postul Cincizecimii, datorită darurilor Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinții Apostoli. Încă din secolul al IV-lea, există primele mărturii referitoare la Postul Apostolilor Petru și Pavel, în Constituțiile Apostolice.

La început, acest post era ținut numai în cercurile monahale și mult mai târziu s-a extins și în rândul credincioșilor.

Cine se scoală de dimineață în fiecare zi de post pentru a vedea răsăritul Constelației Cloșca, va avea tot anul parte de bine și i se vor împlini dorințele. Tradiția mai spune că femeile nu au voie să muncească în casă pe perioada postului.

Ce poți mânca în timpul postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Postul Sfinţilor Petru şi Pavel se ţine uşor din punct de vedere al alimentației pentru că are foarte multe dezlegări la peşte.

În Postul Sfinților Petru și Pavel, în zilele de luni, miercuri și vineri consumăm hrană fără ulei, marți și joi avem dezlegare la hrana gătită cu untdelemn, iar sâmbăta și duminica se mănâncă pește.

Avem dezlegarea la pește și pe 24 iunie, atunci când sărbătorim Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Totodată, avem dezlegarea la peşte şi luni, marţi, joi, când cade sărbătoarea vreunui sfânt cu doxologie mare. 

În Postul Sfinţilor Petru şi Pavel nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză și nici alte derivate din acestea. 

Rugăciune din timpul postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel

La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăţi nedrepte se abate asupra vieţii noastre, să-i îndepărtaţi pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. Amin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel