Postul Paștelui 2023. ÎPS Teodosie: Peștele este mai de post decât brânza, laptele și ouăle
Autor: Irina Constantin | Publicat pe: 25 feb 2023, 20:06
WhatsApp
Captură video/ ÎPS Teodosie
Captură video/ ÎPS Teodosie
Luni, 27 februarie, începe Postul Mare. Cu această ocazie, Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a făcut mai multe aprecieri. 

Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a dat sfaturi și învățături pentru credincioși în pragul Postului Mare al Paștilor, care începe luni, 27 februarie 2023. Sunt 40 zile de post (Patruzecimea sau Păresimile) până la Paști, marea sărbătoare a Învierii Domnului Iisus Hristos. Pentru creștinii ortodocși, Sfintele Paști vor avea loc, în acest an în 16 aprilie. 

Săptămâna aceasta este Săptămâna Albă, în care, din bătrâni, se spune că este dezlegare la brânză și ouă. Întrebat dacă este și la pește, Arhiepiscopiei Tomisului a ținut să facă lumină: ”Hai să ne înțelegem. Până acolo au mers unele persoane, bătrâne, care după judecata lor, peștele e mai de dulce decât ouăle și brânza. Deși eu am mai spus-o, dar se uită… Chiar unii o scoteau că e mai păcat să mănânci pește decât carne. S-a dus vorba asta ciudată. De câte ori este dezlegare în Postul Mare la brânză și la ouă? Niciodată! Dar la pește este, la Buna Vestire și la Intrarea în Ierusalim. În Postul Crăciunului, de atâtea ori este dezlegare la pește, după intrarea în biserică este dezlegare la pește sâmbăta și duminica și la sărbătorile mari, până la 20 decembrie, de Sfântul Ignatie. Deci dezlegare la brânză și la ouă include în mod logic dezlegarea la pește. Peștele este mai de post decât brânza, laptele și ouă“, a spus ÎPS Teodosie. 

Cu privire la fructele de mare, ÎPS Teodosie este categoric: sunt de dulce. ”Nu prea-s de acord cu gângăniile, așa-numitele fructe de mare. E o păcăleală cu aceste fructe de mare. Care sunt animale, cum să fie fructe dacă mișcă? Care adună toxine... Este o șmecherie pe care o folosesc mulți. Unii le mănâncă de mare plăcere, eu nu pot de jenă, nici cu ochii, nu le pot…”, citează Adevărul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?