Postul intermitent îmbunătățește sănătatea și poate reduce oboseala - Studiu
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Postul intermitent îmbunătățește sănătatea și poate reduce oboseala - Studiu / Foto: Pixabay, de silviarita
Postul intermitent îmbunătățește sănătatea și poate reduce oboseala - Studiu / Foto: Pixabay, de silviarita
Postul intermitent îmbunătățește sănătatea, potrivit unui studiu.

Postul intermitent îmbunătățește sănătatea într-o rutină de 16:8 și poate reduce oboseala, potrivit unui studiu, scrie Ziarul de Iași. Studiul a urmărit participanți care au ținut post 16 ore pe zi timp de 5 zile pe săptămână pe o perioadă de 3 luni și a constatat că mai mulți markeri ai unei sănătăți bune au crescut, alături de o scădere a unui marker cunoscut pentru progresia tumorilor.

Postul intermitent a ajuns una dintre cele mai populare diete în culturile occidentale, după ce unele dovezi au indicat că ajută la scăderea în greutate. Încă nu se știe clar dacă postul produce beneficii semnificative de scădere în greutate față de un deficit caloric tipic, dar oamenii de știință de la Universitatea Mainz, din Germania, au dorit să analizeze eventualele beneficii potențiale pentru sănătate pe care le poate avea dieta.

Rezultatele studiului

Pe parcursul perioadei de studiu, 30 de participanți s-au angajat să respecte un regim 16:8 și să completeze anumite chestionare; acestora li s-a evaluat oboseala și li s-au recoltat probe de sânge pentru analiza biomarkerilor. Acestea au fost făcute la două săptămâni, patru săptămâni și la finalul studiului. Fiecare participant a trebuit să-și urmeze stilul obișnuit de viață, cu excepția dietei, scrie IFLScience.

Potrivit chestionarelor, participantul mediu a experimentat o creștere a calității vieții de aproape 20% în toate valorile, inclusiv sănătate fizică și mintală, funcționare fizică și durere. Pentru unele dintre acestea a fost nevoie de doar două săptămâni, dar altele avut nevoie de 4 săptămâni pentru o îmbunătățire vizibilă.

A existat o reducere relativă de aproximativ 40% a oboselii mentale după 3 luni de dietă, deși nu au existat diferențe semnificative după două săptămâni. S-a constatat, de asemenea, o reducere semnificativă a IGF-1, un hormon similar cu insulina care are un rol în creșterea tumorilor.

De ce postul intermitent nu poate fi recomandat ca tratament

Postul poate fi benefic pentru unele persoane, dar încă nu poate fi recomandat ca tratament. Per total, rezultatele au arătat că postul intermitent îmbunătățește sănătatea în această rutină și este sigur, dar studiul nu este perfect.

Dimensiunea eșantionului a fost prea mică pentru a trage concluzii semnificative despre eficacitatea postului intermitent, iar stilul chestionarului din studiu ar putea introduce date subiective.

Cu toate acestea, studiul a demonstrat diferențe măsurabile în sângele participanților, așa că există probabil un efect pozitiv cel puțin pentru acești oameni.

Cercetătorii afirmă că acest lucru poate oferi dovezi că postul poate fi bun pentru lucrătorii în schimburi și chiar pentru persoanele cu cancer, deși ar fi nevoie de mult mai multe teste înainte de a fi recomandat. Oamenii de știință speră la mai multe studii despre postul intermitent pentru a identifica dacă ar putea fi inclus în îngrijirea pacienților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel