Data actualizării:
Data publicării:

Postul Crăciunului. Ce alege medicul nutriționist Mihaela Bilic să consume: "Le-ar fi mâncat și bunicii noștri". Sfat pentru cei care postesc

Autor: Ema Apostu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Mihaela Bilic
Sursa foto: Facebook Mihaela Bilic
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a spus ce alege să consume în perioada postului și le atrage atenția oamenilor asupra unui aspect important.

"Vorbește lumea că e post. Culmea este că nu m-au tentat nici salamul, nici șunca, nici cârnații sau șnițelul din soia (n.r. în emisiunea La Măruță). Din tot meniul, mi-a plăcut zacusca, fasolea bătută și sarmalele cu orez, adică exact preparatele pe care le-ar fi mâncat și bunicii noștri în post. Când ții post, nu trebuie să mănânci preparate care seamănă cu cele “de dulce”, ci să iei o pauză de la carne, brânză și ou… ca să le poți aprecia din nou. Mai bine ghiveci de legume, murături și mere coapte, decât post cu de toate!", a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Sarmale de post

Ingrediente

2 buc ceapă
1 buc morcovi
150 gr orez
2 buc varzaă murată
2 linguri bulion
80 ml ulei
2 buc roşii
2 crenguţe de cimbru uscat
1.5 linguriţe sare
2 l apă
300 gr mălai

Cum se prepară

Se lasă varza murată, peste noapte, într-un vas cu apă rece, ca să se mai desăreze. A doua zi, se clăteşte cu apă rece şi se lasă la scurs. Se spală bine orezul şi se lasă un pic la înmuiat. Se taie mărunt cele două cepe şi se călesc puţin în ulei încins (aproximativ 30 ml), se adaugă sare, aproximativ o jumătate de linguriţă. Nu săraţi prea tare, ţineţi cont şi că varza este murată. Apoi, se adaugă morcovul ras şi orezul. Se acoperă cu o cană cu apă şi se lasa să fiarbă cam 5 minute, după care se oprește focul şi se lasă amestecul la răcit. Orezul se va mai umfla un pic când se va răci.

Pe fiecare foaie de varză murată, se pune un pic de amestec de orez, apoi se rulează sărmăluţa. Se obţin aproximativ 20 de sarmale. Se păstrează câteva foi de varză, pentru a le toca. Într-o cratiţă încăpătoare, se toarnă un strat subţire de ulei, apoi se aşază un strat de varză tocată şi sărmăluţele de jur-împrejur. Se acoperă cu varză tocată, roşiile tăiate în cubuleţe şi câteva fire de cimbru uscat, apoi se acoperă cu apă. Se fierbe totul la foc mic aproximativ o oră şi jumătate. Se mai completează cu apă călduţă, dacă este nevoie.

Cu aproximativ 10 minute înainte de a fi gata, se adaugă bulionul. Se servesc cu mămăligă caldă, pregătită astfel: într-o cratiţă cu un litru de apă clocotită, se adăugă în ploaie, amestecând uşor, aproximativ o cană de mălai (300 gr) şi se lasă să fiarbă cam un sfert de ceas. Apoi, când începe să fiarbă, se amestecă energic cam 2 minute şi se oprește focul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel