Postul Adormirii Maicii Domnului seamănă cu Postul Paștelui. Cum să-l ținem corect
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau al Sântămăriei, este un post care îi pregătește pe creștini pentru cele două mari sărbători ale lunii august: Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Postul Adormirii Maicii Domnului este un post mai aspru, care se ţine după rânduielile Postului Mare. Tipicul cel mare (cap. 35, p. 44) și învățătura pentru posturi din Ceaslovul mare (p. 707) prescriu ajunare lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul al IX-lea, când se consumă mâncare uscată. Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica se dezleagă la untdelemn și vin.

O singură zi în postul Sfintei Marii, dezlegare la pește

În postul care durează 14 zile, există dezlegare la untdelemn și vin sâmbăta și duminica, cu excepția zilei Schimbării la Față, pe 6 august, când este dezlegare la pește.

Postul Adormirii Maicii Domnului este cel mai nou dintre cele patru posturi ale anului. Originile sale se află prin secolul al V-lea, când s-a dezvoltat și cultul Maicii Domnului. La început, acest post nu se ținea peste tot la fel. Creștinii din Antohia posteau doar o singură zi, la praznicul Schimbării la Față a Domnului. Creștinii din Ierusalim posteau opt zile, iar cei din partea Constantinopolului doar patru zile. 

În 1166, la Constantinopole are loc un sinod convocat de patriarhul Luca Chrysoverghi, care stabilește că postul să înceapă la 1 august și să dureze până la 15 august,  la Praznicul Adormirii Maicii Domnului.

VEZI ȘI: Carmen Brumă, dietă în post. Cum să nu te îngrași: Reguli, alimente recomandate

Într-un interviu pentru DCNews, Carmen Brumă a oferit o serie de sfaturi pentru perioada postului, când dieta se schimbă, ce alimente trebuie să consumăm și ce reguli trebuie urmate, dacă nu dorim să acumulăm kilograme în plus. 

"Postul nu este despre a te ghiftui"

"În perioada asta de tranziţie de la un anotimp la altul, organismul nostrul se simte obosit, ai deseori o stare de slăbiciune, celebra astenie de primăvară. Ca să combaţi această stare de slăbiciune, trebuie să te bazezi pe legume proaspete, cereale, pe pseudo-cereale, surse cât mai naturale de hrană, cu cat mai puţini aditivi alimentari. Multe persoane ţin post în această perioadăşi pentru că nu acordă importanţa cuvenită alimentelor - singura lor grijă este să înlocuiască produsele animale cu orice fel de produse - constată la sfârşitul postului că se îngraşă câteva kilograme. Postul nu este despre a te ghiftui şi de a înlocui toate alimentele animale cu nişte corespondenți care nu există în mod natural. Nu trebuie neapărat să mănânci carne de post, chiftele de post, pate de post, lapte de post. Am auzit că până şi ouă de post există. Ideea este să te mai şi abţii. Abstinenţa este un cuvânt de bază când vorbeşti despre regulile alimenater ale postului", spune Carmen Brumă. Vezi mai multe aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel