Postare Mediafax, eroare sau provocare? Jurnalist: Știrea a DISPĂRUT cu totul de pe site
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Agenția de presă Mediafax a publicat, pe mediafax.ro, o știre cu titlul ”Grindeanu, despre atacul american din Siria: Condamnăm atacurile, sunt acțiuni fără justificare”. 

Jurnalistul Radu Soviani, care se pregătea să-l critice pe premierul Sorin Grindeanu, a remarcat ceva ”ciudat”: știrea publicată de importanta agenție de presă a fost ștearsă. 

”Extrem de ciudat! Tocmai ma apucam sa scriu comentariul "Off Grindeanule... " in urma stirii publicate de Mediafax la ora 11.25 potrivit careia Sorin Grindeanu ar fi condamnat atacurile SUA din Siria ca fiind atacuri fara justificare, cand deodata, STIREA A DISPARUT CU TOTUL DE PE SITE-ul Mediafax.” a scris jurnalistul Radu Soviani. 

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, în realitatea: ”Noi, ca şi stat, condamnăm atacul cu arme chimice care a avut loc în urmă cu câteva zile. Aceste lucruri trebuie pedepsite şi tot ceea ce decurge din angajamentele noastre ca ţară membru NATO le vom respecta. Dar atacuri de tipul a ceea ce s-a întâmplat în urmă cu câteva zile, care n-au legătură cu nicio regulă internaţională, cu absolut nimic, trebuie pedepsite”. 

În acest caz, vorbim fie despre o greșeală gravă, fie despre o instigare. 

Premierul Sorin Grindeanu a făcut declarațiile după atacul SUA în Siria. Astfel, un redactor grăbit care voia să țină pasul cu viteza știrilor din online, a transmis o știre cu un titlu greșit, care a lăsat să se înțeleagă că România, prin vocea prim-ministrului, condamnă atacul SUA în Siria, nu atacul chimic asupra cetățenilor sirieni. 

A doua variantă ar fi de provocare, pentru că premierului i s-au atribuit declarații pe care nu le-a făcut, grave, care deja au creat reacții în spațiul public. 

Știrea a fost retrasă de pe site fără explicații, chiar dacă a ajuns să fie citită de public. În link-ul știrii este menținut titlul acesteia. După circa 30 de minute Mediafax postează o nouă știre, în care poziția premierului este corect reflectată.

VEZI AICI

În presă au mai existat cazuri în care greșeli ale jurnaliștilor au afectat imaginea publicației. Un exemplu recent este cel de la HotNews, unde un jurnalist a scris, pe pagina de Facebook a site-ului ”Sper să crăpi, Victor Ponta!”. Atunci, după ștergerea mesajului, a fost publicat unul lămuritor în care a fost recunoscută greșeala, au fost explicate urmările și le-au fost cerute scuze cititorilor. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel