Data publicării:

Poșta Română, amendată pentru ceva ce asigura că nu a făcut. Angajații au acuzat că au primit Formularul 230 gata completat. Amenda confirmă lipsa consimțământului

Autor: Irina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Facebook Poşta Română
Facebook Poşta Română
Autoritatea Națională de Supraveghere a anunțat sancționarea Poștei Române după ce le-a dat Formularul 230 gata completat angajaților. Prin acesta, redirecționa 3,5% din impozitul pe venit al fiecărui angajat, fără consimțământul acestora. 

”Autoritatea Națională de Supraveghere a finalizat în cursul lunii aprilie 2023 o investigație la operatorul Compania Națională Poșta Română S.A. și a constatat încălcarea dispozițiilor art. 5 alin. (1) lit. a) și alin. (2), raportat la art. 6 alin. (1)din Regulamentul (UE) 2016/679.

Operatorul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de  24.719,50 lei, echivalentul sumei de 5.000 EURO.

Sancțiunea a fost aplicată ca urmare a unor sesizări referitoare la completarea Formularului 230 de către operatorul Compania Națională Poșta Română S.A. cu date cu caracter personal ale propriilor angajați, în vederea redirecționării procentului de 3,5% din impozitul anual pe venit al acestora către o fundație aparținând aceluiași operator.

În cadrul investigației efectuate s-a constatat faptul că în cursul lunii ianuarie 2023, operatorul a completat parțial Formularului 230 cu date ale angajaţilor, respectiv cu nume, prenume și CNP, fără să existe o obligaţie legală a acestuia în acest sens și fără să facă dovada îndeplinirii vreunei alte condiții din cele prevăzute la art. 6 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2016/679 (cum ar fi consimțământul salariaților). Subliniem că operatorul avea obligația de a prelucra datele în mod legal, echitabil și transparent față de persoana vizată, în acord cu dispozițiile art. 5 alin. (1) lit. a) din Regulamentul (UE) 2016/679.

Pe lângă sancțiunea cu amendă, operatorului i s-a recomandat să ia toate măsurile necesare pentru ca, în toate situațiile, datele personale să fie prelucrate în conformitate cu principiile de prelucrare prevăzute la art. 5 din Regulamentul (UE) 2016/679 și în baza unui temei legal, stabilit potrivit art. 6 din Regulamentul (UE) 2016/679.

Operatorul Compania Națională Poșta Română S.A. a achitat întreaga amendă aplicată, respectiv echivalentul sumei de 5.000 EURO” arată un comunicat de presă. 

Într-un drept la replică pentru DCNews, care publica informația pentru care este sancționată Poșta Română, instituția transmitea că informațiile ar fi neadevărate, fapt infirmat de comunicatul de presă de mai sus și de amenda primită. 

”Pe de altă parte, redirecționarea către Fundația Poșta Română este o opțiune a fiecărui salariat și nu a existat nicio constrângere asupra acestora, nicio “strângere forțată de fonduri”, așa cum lăsați să se înțeleagă, fără a avea dovezi în acest sens. De altfel, pe spatele fluturașului de salariu este tipărită o scrisoare în care li se explică angajaților ce înseamnă cei 3,5% și prin care sunt invitați, NU obligați, să decidă dacă susțin proiectele fundației prin redirecționarea impozitului. În ceea ce privește legea privind protecția datelor personale, vă asigurăm că aceasta nu a fost încălcată, întrucât fiecare salariat a primit, în plic sigilat, doar formularul care conține datele sale, iar tipărirea s-a efectuat la Fabrica de Timbre, de către echipa care tipărește și statele de plată. Echipa este formată dintr-un număr redus de persoane și este desemnată în baza unei decizii care oferă membrilor drept de acces la datele personale în vederea procesării bazelor de date în format electronic, a tipăririi și a inserării în plicuri”... Citește aici continuarea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel