Data publicării:

Posibilitatea ca Hidroelectrica să investească în străinătate. Bogdan Badea a spus care sunt zonele de interes ale companiei / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Bogdan Badea, preşedintele Consiliului Director al Hidroelectrica, a fost invitat la DC News unde a vorbit despre planurile de viitor ale companiei. 

Invitatul lui Bogdan Chirieac a dezvăluit că vor face hidrocentrale în țările vecine în cazul în care legislația din România nu le permite. De asemenea, a mai spus că fiind o companie de stat, legislația achizițiilor publice întârzie foarte multe procesul atunci când se dorește dezvoltarea companiei. 

„Dacă nu puteți face hidrocentrale noi în România, că nu vă lasă legislația, încercați să faceți în țările vecine? E companie multinațională acum, la ce investitori aveți.”, a spus Bogdan Chirieac.

„Încercăm. Există niște discuții.” a spus Bogdan Badea. 

„E capital majoritar românesc, dar Hidroelectrica e o multinațională în momentul acesta.", a completat Bogdan Chirieac.

„Trebuie să ne comportăm ca atare, ca o companie multinațională, să avem mai multă agilitate. Sigur că am avut și anumite constrângeri de ordin legislativ pentru că încă companiile de stat mai au anumite elemente, reminiscențe prin diverse legi care ne asimilează cu autoritățile publice. Aceste lucruri, pentru a da flexibilitate maximă, ar trebui așezate din punct de vedere legislativ, dar s-au făcut pași importanți. Sunt convins că lucrurile se vor alinia foarte repede.", a spus Bogdan Badea. 

„Mai departe ați reușit să cumpărați ceva de la CEZ? Parcurile eoliene sunt într-adevăr valoroase.”, a spus Bogdan Chirieac.

După achiziția de la CEZ am intrat în această achiziție la Parcul Eolian de la Crucea pe care am și finalizat-o. Capacitatea e de 108 MW. E un parc foarte bun, foarte performant, e o achiziție care ne-a adus multă bucurie pentru că s-a și amortizat foarte repede și este un pas important în viața companiei. Deja colegii care se ocupă de zona de fuziuni și achiziții, au cu totul altă expertiză. Ușor, ușor nu ne mai trebuie consultanți externi, analizăm toate oportunitățile din piață să vedem ce proiecte sunt, ne angrenăm, nu ne angrenăm, astfel încât să scurtăm procesul birocratic.

Suntem o companie de stat. Legislația achizițiilor publice, pe care trebuie să o respectăm pentru orice facem noi, întârzie enorm orice lucru pe care  vrei să-l dezvolți în această companie. De multe ori e mai ușor să te duci să iei un proiect cu toate autorizațiile, pentru că privatul întotdeauna are o flexibilitate mult mai mare, și să vii să construiești. Asta analizăm în acest moment.”, a spus Bogdan Badea. 

Ce urmează pentru Hidroelectrica 

„Gazul metan e energie verde?", a întrebat Bogdan Chirieac.

„Nu este din perspectiva noastră, dar este un combustibil de tranziție de la combustibilii clasici care sunt într-un proces accelerat de ieșire din funcțiune la nivel european. E important să și punem ceva în loc.", a spus Bogdan Badea. 

„Vă gândiți să investiți și în acest domeniu? Fiindcă sunt oportunități și pe pământ, offshore în zona Moldovei, sunt și offshore Romgaz și OMV. Va gândiți să achiziționați pachete și în aceste companii?", a întrebat Bogdan Chirieac.

„În zona energiilor care nu sunt 100% verzi, nu intenționăm să achiziționăm niciun fel de pachete. Am văzut că legea offshore wind e în dezbatere publică. Acolo suntem extrem de interesați. Offshore wind înseamnă turbine eoliene în Marea Neagră.", a spus Bogdan Badea. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel