Data publicării:

Portugalia vrea ca din 2025 apelurile de urgență să fie preluate de ChatGPT

Autor: Valentina Miu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels
Portugalia intenționează să testeze un nou sistem bazat pe chatbot-ul ChatGPT al OpenAI pentru a vedea dacă ar putea fi folosit pentru a prelua apeluri de urgență în țară în perioadele aglomerate. Mai exact, din 2025, apelurile la 112 vor putea fi preluate de inteligența artificială.

António Pombeiro, secretarul general adjunct al Ministerului de Interne, a declarat că inteligența artificială ar putea prelua urgențele semnalate prin intermediul apelurilor la 112.

Mai exact, Pombeiro a explicat că, în perioadele aglomerate, cei care sună trebuie să aștepte între cinci și la șase minute pentru a primi un răspuns, de exemplu, în timpul unui incendiu, mulți oameni vor suna pentru a raporta aceeași situație, ceea ce poate îngreuna activitatea dispecerilor.

"În anumite situații, ne confruntăm cu perioade de așteptare mari, din cauza numărului mare de apeluri. Acest lucru se întâmplă atunci când apar incidente care se viralizează, mulți oameni urmăresc ce se întâmplă și acest lucru îi determină să sune la 112", a spus el, potrivit Business Insider.

În schimb, sistemul de inteligență artificială va răspunde la apeluri pentru a evalua ce fel de problemă raportează apelantul.

„Oamenii nici măcar nu își vor da seama că vorbesc cu un sistem, o mașinărie, un robot”, a adăugat António Pombeiro, dar acesta a clarificat că sistemul nu va înlocui dispecerii umani.

Sistemul nu va fi folosit pentru a se ocupa în integralitate de apeluri, ci apelanții vor fi cel mai probabil direcționați către un dispecer uman.  

Pombeiro a spus că „dacă programul pilot merge bine”, sistemul va fi gata să fie utilizat până în 2025, dar a adăugat că, deoarece este o tehnologie nouă, va necesita teste semnificative.

VEZI ȘI: Inteligența artificială nu ar putea duce la dispariția umanității, dar ar putea intensifica fenomenul discriminării, avertizează un oficial UE de rang înalt

Discriminarea este o preocupare mai presantă decât eventuala dispariție a umanității, în urma progresului inteligenței artificiale, spune șefa UE pentru competiție.

Margrethe Vestager a declarat pentru BBC că sunt necesare „paravane” pentru a contracara cele mai mari riscuri ale tehnologiei.

Ea a spus că acest lucru este esențial atunci când inteligența artificială este folosită pentru a ajuta la luarea deciziilor care pot afecta mijloacele de existență ale cuiva, cum ar fi solicitarea unei ipoteci.

Parlamentul European va vota miercuri regulile propuse în domeniul inteligenței artificiale.

„Legea AI” este luată în considerare de politicieni pe fondul avertismentelor cu privire la dezvoltarea tehnologiei - care permite computerelor să îndeplinească sarcini care necesită de obicei inteligență umană - prea repede.

Unii experți au avertizat că AI ar putea duce la dispariția umanității.

Într-un interviu exclusiv pentru BBC, doamna Vestager a spus că potențialul AI de a amplifica părtinirea sau discriminarea, din cantitățile mari de date provenite de pe internet și folosite pentru a antrena modele și instrumente, este o preocupare mai presantă.

Citește continuarea pe: https://www.dcnews.ro/inteligenta-artificiala-nu-ar-putea-duce-la-disparitia-umanitatii-dar-ar-putea-intensifica-fenomenul-discriminarii-avertizeaza-un-oficial-ue-de-rang-inalt_919642.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel