Portugalia va trimite tancuri Leopard în Ucraina. Anunţul făcut de prim-ministrul Antonio Costa
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Fotografie de la Skitterphoto, Pexels
Fotografie de la Skitterphoto, Pexels
Portugalia va trimite tancuri Leopard 2 Ucrainei, a anunţat sâmbătă prim-ministrul Antonio Costa, fără a specifica câte vor fi expediate.

Costa a adăugat că Portugalia este în discuţii cu Germania pentru a obţine piese necesare pentru repararea unui număr de tancuri Leopard inoperabile din inventarul armelor Portugaliei, potrivit Agerpres. "În prezent lucrăm pentru a putea distribui o parte din tancurile noastre", a declarat Costa agenţiei de presă portugheze Lusa în timpul unei vizite în Republica Centrafricană. "Ştiu câte tancuri vor fi (trimise în Ucraina), dar asta va fi anunţat la momentul potrivit", a mai spus Costa.

Biroul lui Costa nu a răspuns imediat la o cerere de comentariu.

Amiralul Antonio Silva Ribeiro, şeful forţelor armate portugheze, a declarat luna trecută că Portugalia avea 37 de tancuri Leopard 2, dar mass-media locale au relatat că majoritatea sunt inoperabile.

Portugalia lucrează cu Germania pentru a obţine piesele necesare reparaţiei tancurilor care nu sunt operaţionale, a spus Costa, adăugând că el speră să le livreze Ucrainei până la sfârşitul lunii martie.

Ministerul Apărării de la Lisabona a declarat că nu comentează "operabilitatea sistemelor de arme şi echipamente" din motive de securitate.

Ministrul de externe al Ucrainei Dmitro Kuleba a spus, mai înainte în această săptămână, că ţara sa ar primi 120 până la 140 de tancuri occidentale într-un "prim val" de livrări de la o coaliţie de 12 ţări.

Kievul a obţinut angajamente din partea Occidentului pentru a-i livra tancuri principale de luptă şi a-l ajuta să se apere împotriva invaziei la scară largă a Rusiei, în timp ce Moscova face eforturi uriaşe pentru a avansa în estul Ucrainei, adaugă Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel