Porți deschise la Senat și Camera Deputaților, de Ziua Copilului. De ce activități se vor bucura cei mici
Autor: Valentina Miu | Publicat pe: 01 iun 2023, 09:22
WhatsApp
Facebook Parlamentul României - Camera Deputaţilor
Facebook Parlamentul României - Camera Deputaţilor
Senatul și Camera Deputaţilor îşi deschid porţile de 1 iunie, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului. Pe parcursul zilei, între orele 10:00 - 17:00, cei mici și însoțitorii lor vor avea parte de numeroase activități.

Cu ocazia zilei de 1 iunie, Senatul îşi deschide porţile pentru a treia ediţie a evenimentului Senatul Copiilor, între orele 10,00 şi 17,00, interval în care organizatorii propun numeroase activităţi pentru copii, în instituţie şi în grădinile acesteia.

Vizitarea sălii de plen şi a biroului preşedintelui Senatului sunt doar două dintre atracții. Evenimentul, găzduit de Senatul României, este organizat în parteneriat cu mai multe instituţii publice şi private şi organizaţii din România: UNICEF în România, Salvaţi Copiii, World Vision România, Crucea Roşie Română, Jandarmeria Română, Ministerul Afacerilor Interne, Poliţia de frontieră, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Primăria Municipiului Bucureşti, Federaţia Română de Automobilism Sportiv şi un număr important de ambasade care asigură un șir lung de activităţi culturale, educaţionale şi sportive.

„În fiecare an, 1 Iunie constituie un prilej oportun pentru instituţia noastră de a ne exprima deschiderea şi aprecierea faţă de toţi tinerii din România, ale căror dorinţă, pregătire, entuziasm şi educaţie trebuie valorificate şi cultivate în mod constant (...). Scopul este acela de a valorifica şi încuraja schimbul de expertiză şi viziune, pentru ca vocea şi implicarea tinerilor să devină mult mai vizibile în societate şi în instituţiile statului”, se arată într-un comunicat al Senatului.

După deschiderea oficială, programată pentru ora 10,30, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, va face un tur al standurilor ce vor fi amenajate în curtea Senatului, în semn de bun venit.

În timpul evenimentului, copiii, părinţii, bunicii şi toţi cei care vor să sărbătorească Ziua Internațională a Copilului la Senat vor avea parte de numeroase surprize şi activităţi cu animatori. Vata pe băţ va fi dăruită copiilor din partea Senatului, iar pe iarbă va fi instalat un tobogan gonflabil uriaş. UNICEF îi va învăţa pe cei mici, prin jocuri interactive, despre drepturile lor, prin: Roata Drepturilor Copilului; distribuţie de broşuri, brăţări, stickere, evantaie; fotografii cu mascotele UNICEF şi Senat Junior; Photobooth; Facepainting (10,00 - 14,00); scriere nume în Swahili şi arabă (12,00 - 17,00); acrobaţi în baloane, pe iarbă (11:00 - 12:30); ştampila UNICEF pe mânuţă; distribuţie baloane (16,00 - 17,00).

Salvaţi Copiii, cu ajutorul voluntarilor, va susţine activităţi tematice legate de drepturile copilului, adoptarea unui stil de viaţă sănătos, siguranţa online, prevenirea bullyingului în rândul copiilor prin Şcoala Mobilă - instrument educativ inedit şi interactiv şi prin mini-ateliere; sesiuni pentru părinţi legate de dezvoltarea armonioasă a copiilor şi relaţia părinte/copil. Peste 100 de copii incluşi în programele organizaţiei, copii români, dar şi refugiaţi din Ucraina şi din alte ţări se vor bucura de activităţile organizate la Senat pe parcursul Zilei Internaționale a Copilului.

World Vision România, cu o echipă de animatori, va oferi Facepainting şi jocuri pentru copii, ateliere şi jocuri creative. Atelierele vizează teme precum terapia prin dans, artă şi pictură pe tricouri şi jocuri pe diferite teme legate de drepturile copiilor. Asociaţia Amprenta de Bine invită copiii să descopere lumea lui D.O.R.u' şi a ADeBe, să se joace cu drepturile, să înţeleagă obligaţiile şi să fie responsabili.

Cei mici sunt aşteptaţi cu fişe de lucru şi jocuri interactive pentru toate vârstele, cu stikere colorate şi multe zâmbete. Ambasadele Spaniei, Cubei, Republicii Moldova, Palestinei, Turciei, Coreei de Sud, Italiei, Georgiei, Finlandei, Ungariei, Ucrainei şi Japoniei propun o gamă largă de activităţi culturale, educaţionale şi sportive, cu scopul de a promova interculturalitatea prin jocurile copilăriei specifice fiecărei ţări, de a valorifica şi încuraja schimbul de expertiză şi viziune, pentru ca vocea şi implicarea copiilor să devină mult mai vizibile în societate şi în instituţiile statului.

Serviciile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne îi vor încânta pe vizitatori cu autospecialele pompierilor, caii Jandarmeriei, câinii Poliţiei de Frontieră şi cu un elicopter. CertSIGN va susţine ateliere la standul dedicat, în cadrul cărora îi va învăţa pe copii să îşi creeze o parolă sigură. Sceneta 'Coana Chiriţa' oferită publicului de Teatrul Evreiesc de Stat, cu participarea actriţei Maia Morgenstern, va avea loc între 12,00 şi 12,30, la nivelul P1.

În intervalul orar 13,00 şi 13,40, la standul Institutului Cervantes aflat în curtea Senatului, va avea loc demonstraţia de percuţie pe ritmuri spaniole şi hispano-americane, susţinută de muzicianul Fabian Sanchez. La standul Turciei, începând cu ora 14,00, Şcoala turcă 'Maarif' va oferi copiilor un spectacol de cântece şi dansuri tradiţionale în curtea Senatului.

CREART va organiza ateliere interactive: confecţionarea semnelor de carte cusute, păpuşi din linguri de lemn, atelier de olărit, tablouri din materiale reciclabile şi multe altele.

Muzeul Fotbalului Bucureşti pune la dispoziţia celor mici terenuri de mini-fotbal pentru partide de fussball şi jocuri FIFA şi Clubul Dinamo îi va învăţa pe doritori baby rugby şi volei pe terenurile special amenajate pe iarbă.

Impetus Dance Studio va avea un program variat de reprezentaţii - dansuri de societate, street dance - după sceneta de teatru, în interiorul Senatului, nivel P1, precum şi scurte momente de dans în curtea Senatului. Cantus Mundi va întregi programul cu fragmente din 'Anotimpurile', de Antonio Vivaldi.

Participanţii vor avea la dispoziţie o zonă cu gustări, apă şi băuturi răcoritoare. 

Porți deschise la Camera Deputaților

Și Camera Deputaţilor îşi deschide porţile de Ziua Copilului. Atât cei mici, cât şi însoţitorii lor vor putea să viziteze gratuit mai multe săli din Palatul Parlamentului în care se desfăşoară activitatea parlamentară şi să participe la spectacole de teatru, jocuri interactive şi prezentări de tehnică militară, o expoziţie de maşini Dacia de colecţie.

Programul de vizitare este în intervalul orar 10,00 - 17,00, accesul fiind permis pe la intrarea C1, nivel P, cu un flux de vizitare continuu (acces prin bulevardul Naţiunile Unite), potrivit unui comunicat de presă al Camerei Deputaţilor.

Cei interesaţi vor putea să vadă sălile în care se desfăşoară activitatea parlamentară, respectiv 'I.I.C. Brătianu', 'Take Ionescu', 'Unirii', 'Al. I. Cuza', 'I.G. Duca', 'Mihai Viteazul', Cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor, sala de plen şi 'C.A Rosetti'.

Cei mici vor putea participa, la fel ca şi la ediţiile anterioare, la o serie de momente distractive şi educative, organizate împreună cu mai multe instituţii partenere ale Camerei Deputaţilor.

Vor avea loc momente de teatru, întâlniri cu personaje din lumea desenelor animate, cu spectacole de magie, baloane colorate, jocuri interactive şi cabină foto.

Mai mult, vor fi animatori pe picioroange şi vor fi prezentate echipamente şi tehnică militară: survol elicopter, elicopter în expoziţie statică, motociclete, simulatoare de zbor şi căşti VR, luptători echipaţi - paraşutişti, piloţi, scafandri.

Copiii vor putea vedea fanfara militară şi o expoziţie de tradiţii militare şi vor mai putea juca baschet, badminton, partide de minifotbal, tenis de masă, volei, rugby şi şah.

Vor fi demonstraţii de scrimă, jocuri quiz, o expoziţie de maşini Dacia de colecţie, prezentare de cai şi câini.

Prima ediţie a evenimentului 'Porţi deschise pentru copii' a fost în 2007. Acţiunea a devenit, deja, o tradiţie prin care Camera Deputaţilor marchează Ziua Internaţională a Copilului şi oferă vizitatorilor ocazia de a cunoaşte una dintre cele mai importante instituţii ale statului, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?