Poroşenko: Putin vrea să transforme Crimeea în bază militară
Autor: Andreea Jalbă | Publicat pe: 07 dec 2015, 13:41
WhatsApp
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că va face tot posibilul să readucă peninsula Crimeea în componenţa Ucrainei. Acesta îl acuză pe Putin că doreşte să transforme Crimeea în bază militară, citează RIA Novosti.

Poroşenko a cerut închiderea punctelor vamale cu Crimeea, după consultarea cu forţele politice ucrainene.

Crimeea rămâne dependentă de Kiev în privinţa aprovizionării cu electricitate şi apă. Astfel, situaţia s-a tensionat la sfârşit de noiembrie, când locuitorii peninsulei au rămas fără curent electric în urma unor explozii care au distrus stâlpi de înaltă tensiune din sudul Ucrainei. Autorităţile ruse au învinuit Ucraina că a permis să se producă acest scenariu.

Kievul susţine că cei responsabili nu au fost încă identificaţi.

Președintele rus Vladimir Putin a vizitat Crimeea la începutul lunii decembrie pentru a inaugura un 'pod energetic' cu Rusia. Prima linie va începe să opereze la 20 decembrie, informează Agerpres.

Poroşenko a promis să facă tot posibilul pentru a readuce Crimeea în componența Ucrainei, folosindu-se de 'mecanisme internaționale, inclusiv tribunale, precum și prin mijloace politice și diplomatice'.

Peninsula ucraineană din Marea Neagră a fost anexată în martie 2014 de către Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?