Populism portocaliu. Top 10 iniţiative legislative ale PDL cu tentă electorală. De la relaxarea Codului Rutier, la desfiinţarea TVR 3
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Am putea depăşi viteza legală cu 20 de km/h, să nu mai purtăm centura de siguranţă şi să vorbim la telefon în timp ce conducem, fără să fim amendaţi de poliţişti. Iniţiativa a aparţinut unui senator PDL, Florian Staicu, dar a fost repede îmbrăţişată de toate forţele  politice. Dată fiind popularitatea unei astfel de relaxări a Codului Rutier, niciun senator nu a îndrăznit să voteze împotrivă, la fel cum în 2008 legea pentru creşterea salariilor profesorilor a întrunit unanimitate de voturi. Premierul, care a invocat interesul naţional atunci când a adoptat măsuri impopulare, nu a comentat încă această iniţiativă care aduce voturi, dar şi morţi. Numărul victimelor va creşte, susţine Poliţia Rutieră. Dar asta contează prea puţin, fiind vorba despre prima măsură populistă care le-a ieşit celor din PDL. Restul iniţiativelor cu priză la public  a eşuat.  Nicio problemă. Experţii în comunicare politică susţin că astfel de măsuri dau impresia unei activităşi febrile li satisfac un electorat specific, chiar dacă nu vor ajunge niciodată lege.

De Ce News vă prezintă o parte din seria de inițiative legislative ale PDL fără impact economic, dar populiste, formulate în interes electoral, printre care se încadrează și această propunere de modificare a Codului Rutier:

- Legalizarea vrăjitoriei și ghicitului, iniţiată de deputatul PDL Alin Popoviciu. A făcut să se vorbească zile în șir la televiziuni despre popoviciu, a cărui notorietate a crescut peste noapte. Ținta sunt persoanele educate, aparținând etniei majoritare, care nu agrează romii și nu cred în magie.

- Legea de schimbare a termenului de „rom” cu cea de „țigan”, inițiată de deputatul PDL Silviu Prigoană, face parte din măsurile cu caracter naționalist extrem de folosite de guvernanți în perioade de criză. Atunci se face apel la sentimentul național și se abate nemulțumirea publicului spre o minoritate etnică sau religioasă.

- Legea de legalizare a prostituției și bordelulilor, inițiată tot de deputatul PDL Silviu Prigoană țintește electoratul masculin care speră că prin astfel de măsuri va avea acces mai sigur și mai ieftin la satisfacerea nevoilor sexuale.

- Transformarea Palatului Parlamentului în mall și mutarea parlamentarilor în clădirea Bibliotecii Naționale, propusă de deputatul PDL Silviu Prigoană, se înscrie în campania de discreditare a parlamentarilor/Parlamentului pornită de președintele Băsescu. Este menită să arate luxul în care lucrează parlamentarii, cheltuielile pe care le implică parlamentul. Și să dea impresia că autorul ”are soluții economice/este un bun administrator”.

- Introducerea parteneriatul civil (oficializarea concubinajului între persoanele de același sex), inițiată de deputatul PDL Viorel Arion se adresează aceluiași electorat marginal la care căuta voturi în 2004 și Traian Băsescu.

- Reprezentarea cultelor religioase în Parlament, inițiată de deputatul Ioan Oltean, caută noi voturi sigure pentru Putere, pe modelul deputaților minorităților naționale, conduși de Varujan Pambuccian, care susțin guvernul, indiferent ce partid îl alcătuiește. În plus, minoritățile religioase se simt băgate în seamă.

- Tăierea salariilor preoților de la bugetul de stat, propusă de deputatul PDL Silviu Prigoană, este o altă măsură ”de economisire” care nu ar lovi în cei mulți, dar este mincinoasă în momentul în care PDL oferă bani grei de la buget pentru a-și atrage clericii ortodocși de partea sa.

- Eliminarea autorizațiilor de construire, inițiată de deputații PDL Călin Petru, Mirică Giurgiu, Stelian Fuia și Marian Avram se face că luptă cu birocrația și elimină povara micilor antrepenori.

- Accizarea sucurilor carbogazoase, inițiată de deputatul PDL Petru Calian, se înscrie între măsurile de genul ”avem soluții”, de astă dată pentru criza din sănătate.

- Desființarea TVR 3 și TVR Info, propusă de deputatul PDL Silviu Prigoană, se înscrie în ciclul ” facem economii de la cei puțini, nu de la cei mulți”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel