Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Populația, îndemnată să facă economie. ”Război informațional!” Cine câștigă din specularea fricii / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Jurnalistul Val Vâlcu a făcut câteva remarci privitoare la războiul informațional în care ne aflăm pe fondul crizei energetice.

Alegeri prezidentiale 2024

Jurnalistul Val Vâlcu, în contextul în care autoritățile recomandă mai multă prudență în ceea ce privește consumul de energie, a vorbit de privațiunile de care au avut parte generațiile trecute. De asemenea, acesta a punctat și rolul pe care războiul informațional îl are în a stimula panica în societate.

„Culmea, țările din Estul Europei, care au fost supuse privațiunilor în epoca recentă, își mai aduc aminte generațiile actuale cum se trăia înainte de 1989 sau imediat după, în criza care a urmat, ai zice că sunt obișnuite cu privațiunile. În fond, din 1939 în 1945 au fost șase ani de război în care viața cetățenilor era în pericol, nu doar confortul. Nu mai vorbim de rații alimentare, rație la cărbune sau la lemnele de încălzit, au fost milioane de vieți pierdute, suferințe inimaginabile, pe când acum, iarna asta, ni se cere să facem economie. Sunt așteptate soluții moderne, inovative la aceste probleme vechi energetice.

Dacă ne gândim la cine câștigă din specularea fricii, evident sunt câștiguri politice, și anumite forțe vizează capital electoral. Nici Churchill nu a câștigat alegerile după ce a câștigat războiul. E momentul când ei pot să capitalizeze, să câștige ce au semănat. De aici ne așteptăm ca limbajul să fie mai radical, presiunea aceasta, facilitată de new media să fie mai mare. Până în 1996 aveau acces la mass-media doar elitele științifice, economice, politice. Erau câteva ziare, să-ți faci propriul ziar nu ai fi putut, televiziune nici atât. În Franța, în 1981, în mandatul lui Mitterand a fost primul radio privat acceptat. Azi e plin de ziare, de reporteri, de telefoane inteligente. Un cetățean are trei conturi, trei pagini, nici nu trebuie să fie un cetățean, ci poate fi un robot. Roboții distribuie știri, comentează, inteligența artificială interacționează cu publicul. Postează, adaugă diverse comentarii, aruncă scenarii pe piață. Putem vorbi de un război și în zona informațiilor“, a precizat, în cadrul emisiunii „Outlook“, jurnalistul Val Vâlcu.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  „Demonizarea“ biotehnologiei și energiei nucleare. Vâlcu: Ce ar fi fost dacă, după primul accident de avion, nu mai mergea lumea cu avionul? / Golban: Refuz total al științei

Youtube video image

Convergența NBIC. Golban: Deciziile vor fi controlate. Sistem bazat pe inteligența artificială și nanoboți

 

Radu Golban a vorbit despre cercetările care se fac în domeniul convergenței NBIC:

„În ciclul de emisiuni pe care îl moderez, se pune problema cum poate fi atins echilibrul social. Discut despre nanotehnologie și cum nanotehnologia, susțin oamenii de știință, ar putea să asigure, știu că o să sune a domeniul SF-ului, dar în 2012, la Casa Albă, a apărut un document care se găsește pe Internet despre acest lucru, convergența nano-, bio-, informaționale și cognitive (NBIC). Documentul are peste 400 de pagini.

Acest lucru, expus în material, ar putea fi comparat cu microprocesorul într-o mașină. Astăzi, microprocesorul controlează toate datele motorului, de la aprindere până la poluare, pentru a asigura un optim ecologic, un randament maxim al motorului și, evident, siguranță. Acest sistem, care va fi bazat și pe inteligența artificială, tinde în a implementa un model de echilibru într-o lume greu de controlat. Nu la nivelul controlului individual al fiecărui om, ci de a controla, parțial, deciziile. Este un mit că noi am luat decizii obiective și corecte.

Într-o lume suprapopulată, dacă nu dorim războaie și vrem o pace veșnică, trebuie să acceptăm și o idee de echilibru și sustenabilitate la fiecare din noi în parte. Pentru a evita niște cataclisme istorice, care sub formă de război defrișează planeta (...)“, a spus, la DC News, la emisiunea Otlook, Radu Golban (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Criza gazului de azi, la fel ca a țițeiului din anii`70, când Arabia Saudită a oprit exportul spre Europa. Golban: Ne împiedicăm de dependență

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel