Data actualizării:
Data publicării:

Poporul ucrainean, marele câştigător al premiului Zaharov 2022

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Matti Karstedt, Pexels
Fotografie de la Matti Karstedt, Pexels
Pe data de 19 octombrie, în plenul parlamentului European de la Strasbourg, președintele instituției, doamna Roberta Metsola, membră a Grupului Partidului Popular European, a anunțat câștigătorul prestigiosului premiu Saharov pentru anul 2022. 

Anul acesta, onoarea a revenit bravului popor ucrainean, în totalitatea sa, pentru curajul cu care a confruntat și cu care continuă să lupte împotriva brutalei agresiuni a Federației Ruse.

Nominalizarea îl evidențiază pe președintele Ucrainei, VolodimirZelenski și menționează, de asemenea, pe cetățenii ucraineni, pe reprezentanții societății civile, precum și instituțiile publice ale statului.

„Acest premiu aparține luptătorilor ucraineni, tuturor celor  care au fost forțați să fugă din calea războiului. Celor care și-au pierdut rudele și prietenii și celor care s-au ridicat și luptă. Știu că poporul curajos al Ucrainei nu va renunța și nici noi nu vom renunța”, a declarat președintele Parlamentului.

Doamna Metsola a continuat, menționând că războiul de agresiune neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei generează costuri enorme pentru poporul ucrainean, „care luptă nu numai pentru a-și proteja locuințele, suveranitatea, independența și integritatea teritorială, ci și pentru a apăra libertatea, democrația, statul de drept și valorile europene, împotriva unui regim brutal care urmărește să ne submineze democrația, să ne slăbească și să divizeze Uniunea”.

Premiul pentru libertatea de gândire,înființat în anul 1988 și numit în onoarea fizicianului și disidentului politic sovietic Andrei Saharov,  este acordat anual de către Parlamentul European.Menirea acestuia este de a aduce un omagiu persoanelor și organizațiilor care apără drepturile omului și libertățile fundamentale și se conferă împreună cu o sumă în valoare de 50 000 Euro.

În 2018, Parlamentul a acordat Premiul Saharov pentru libertate de gândire lui Oleg Sențov, regizor și activistul pentru drepturile omului din Ucraina.Acesta a fost închis pentru că a protestat împotriva anexării de către Rusia a Peninsulei Crimeea - locul său de origine. El a fost eliberat pe 7 septembrie 2019 în cadrul unui schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina.

Ceremonia de decernare a Premiului Saharov pentru anul 2022 va avea loc pe 14 decembrie, la Strasbourg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel