Data publicării:

Popescu: Am semnat memorandumul privind cooperarea cu Republica Moldova în domeniul securităţii energetice

Autor: Julia Pandi | Categorie: Politica
WhatsApp
foto gov.ro
foto gov.ro
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că reprezentanţii Guvernelor României şi Republicii Moldova au semnat Memorandumul de înţelegere privind cooperarea în domeniul securităţii energetice.

"Împreună cu Andrei Spînu, Viceprim-ministru şi ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, am semnat astăzi Memorandumul de înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul securităţii energetice. Energia se numără printre domeniile în care cooperarea dintre România şi Republica Moldova este una strânsă şi, aş putea adăuga, cu rezultate concrete", a anunțat Virgil Popescu pe Facebook.

România şi Republica Moldova vor elabora în următoarele 6 luni planul comun de acţiuni în caz de criză energetică

"Memorandumul semnat astăzi stabileşte un cadru de dialog în care vom putea face schimb de informaţii şi ne vom coordona acţiunile pentru asigurarea continuităţii aprovizionării cu energie electrică şi/sau cu gaze naturale către consumatori, fără afectarea îndeplinirii obligaţiilor asumate, în conformitate cu platformele şi mecanismele de coordonare, implementate în cadrul Comunităţii Energetice şi Uniunii Europene. În următoarele 6 luni vom elabora Planul comun de acţiuni şi măsuri de solidaritate în caz de criză energetică", a transmis Virgil Popescu.

Ministrul Energiei: România susţine armonizarea legislaţiei interne a Republicii Moldova cu legislaţia europeană în domeniul energiei

"România susţine armonizarea legislaţiei interne a Republicii Moldova cu legislaţia europeană în domeniul energiei, cu scopul atingerii unui grad sporit de integrare a pieţei regionale. Cred cu tărie că putem explora în viitor arii noi de cooperare între ţările noastre în domeniul energiei. (...) România a fost, este şi va fi întotdeauna alături de Republica Moldova pentru a-şi atinge ţinta de a deveni membru al Uniunii Europene", a încheiat Virgil Popescu. 

VEZI ȘI: Popescu: România trebuie să folosească gazul natural drept combustibil de tranziţie, e important să adoptăm Legea off-shore

România are nevoie să folosească gazul natural drept combustibil de tranziţie, pentru a putea asigura securitatea energetică şi, de aceea, este cu atât mai important să adoptăm Legea off-shore cât mai curând posibil, a scris, miercuri, pe Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

'Rolul energiei nucleare este recunoscut inclusiv după anul 2050, existând anumite limitări pentru obţinerea autorizaţiilor (2045 pentru centrale nucleare noi şi 2040 pentru retehnologizări). ADC recunoaşte dreptul statelor membre ale UE de a-şi stabili mixul energetic în funcţie de specificităţile naţionale şi de resursele disponibile. Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv şi comisar european pentru Comerţ, şi Mairead McGuinness, comisar european pentru servicii financiare, stabilitate financiară şi uniunea pieţelor de capital, au susţinut caracterul important al ADC în mobilizarea investiţiilor din sectorul privat pentru susţinerea tranziţiei sustenabile prin utilizarea, inclusiv, a energiei nucleare şi a gazului natural. ADC urmează să intre în perioada de scrutin la nivelul Parlamentului şi Consiliului European, pentru o perioadă de 4 luni, cu posibilitatea de extindere la 6 luni. Am susţinut de nenumărate ori poziţia României cu privire la includerea gazelor naturale şi a energiei nucleare în taxonomia UE. Decarbonare fără nuclear nu se poate. Şi, totodată, România are nevoie să folosească gazul natural drept combustibil de tranziţie, pentru a ne putea asigura securitatea energetică. De aceea, este cu atât mai important să adoptăm legea off-shore cât mai curând posibil', a menţionat demnitarul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel