Data publicării:
Ponturi pentru Black Friday 2023. Fii atent la metoda de livrare! Cum descoperi dacă ai de-a face cu o practică ilegală
Cristian Pelivan, director executiv al Asociației Române a Magazinelor Online, a fost invitat la emisiunea „D'Economic News" de pe DC News și DC Business unde a vorbit despre capcanele în care pot cădea cumpărătorii atunci când fac cumpărături online.
Cristian Pelivan a explicat, în exclusivitate pentru DC News și DC Business, cum să facem să alegem cât mai bine de unde cumpărăm. Și pentru că mâine, 10 noiembrie 2023, în România se organizează Black Friday, iată la ce trebuie să fii atent.
„În primul rând, să ne uităm la metodele de plată acceptate de magazinul respectiv. Niciodată, în toată experiența mea, nu am întâlnit un comerciant online care să îți impună plata cu numerar la livrare și să fie cinstit.
Noi am avut un eveniment zilele trecute dedicat Zilei naționale a comerțului electronic unde au avut invitați directorul și un șef serviciu din cadrul Direcției Comerț Electronic de la Antifraudă, din ANAF și ei ne-au confirmat acest lucru și ne-au spus: „Pe lângă faptul că este ilegal, denotă și o practică ilegală”.
Când ai văzut că un comerciant îți spune că vrea să plătești cash ramburs la livrare trebuie să te pună pe gânduri pentru că acolo s-ar putea să fii păcălit sau să primești produsul, dar comerciantul respectiv să nu înregistreze în contabilitate și să facă el evaziune. Atunci tot tu ești păcălit pentru că ai plătit un produs cu TVA, la un preț care are toate taxele incluse, dar banii merg în buzunarul persoanei respective.
Este primul și cel mai ușor de văzut steag roșu care să-ți spună: „Evită să cumperi de aici!”
De asemenea, dacă găsim produse care sunt la un preț mult prea bun față de restul competitorilor, ar trebui să ne ridice semne de întrebare. Dacă vedem un produs de brand italienesc faimos și el e la un preț derizoriu și nu e Black Friday, dar chiar și de Black Friday poate ar trebui să te gândești de două ori. Din nou, este un semnal foarte important!
Dacă nu e scris corect în limba română pe site pentru că, de multe ori, sunt persoane străine care încearcă să păcălească consumatorul român, din nou, trebuie să-ți pună un semn de întrebare. Niciodată un site serios, un comerciant cinstit nu va avea cuvinte scrise greșit pe site pentru că se fac tot felul de verificări.
Acestea cred că sunt cele mai importante sfaturi și dacă urmărim aceste trei lucruri, în 95% din cazuri nu vom avea nicio problemă.", a spus Cristian Pelivan.
Sfatul lui Adrian Negrescu
„Aș mai adăuga eu un sfat. Dacă vreți să vă cumpărați ceva de Black Friday uitați-vă de pe acum la produsele respective, care sunt prețurile și notați-le ca să vă dați seama dacă atunci va fi o țeapă sau, dimpotrivă, veți asista la un preț cu adevărat redus.
Știm că se practică acest lucru și trebuie să ne pregătim, în condițiile în care, mai e un alt aspect de care trebuie să ținem cont: s-ar putea să vedeți niște prețuri foarte bune pe site-uri, dar să nu existe produsele respective, să nu fie în stoc.
Sunt foarte multe companii care practică astfel de artificii: îți pun un preț bun la produsul respectiv și abia după aceea îți dau un termen de livrare, de vreo două luni de zile, din perspectiva faptului că își adună comenzile și abia după aceea fac importul sau le aduc de la producător.”, a spus Adrian Negrescu, analist economic, pentru DCNews.
ANPC-ul veghează foarte atent de Black Friday
„Există o Hotărâre de Guvern și o lege chiar. ANPC-ul veghează foarte atent de Black Friday asupra respectării acesteia. Ea spune că reducerea trebuie să fie aplicată la prețul cel mai mic din ultimele 30 de zile. Deci dacă azi cineva ar umfla artificial un preț ar fi degeaba pentru că sunt mai puțin de 30 de zile până la Black Friday și dacă nu s-ar raporta la prețul care a fost ieri, care era mai mic, atunci ANPC-ul va avea grijă să îi dea o amendă destul de usturătoare.”, a spus Cristian Pelivan la emisiunea „D'Economic News" de pe DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News