Data actualizării:
Data publicării:

Ponta: Statul român e în faliment. Sunt două variante - una bună și una foarte proastă

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Economie
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Victor Ponta, premier în perioada 2012-2015, a spus că statul român este, de fapt, în faliment.

„Statul român este, de fapt, într-un faliment deoarece consumă foarte mult. Consumă mult mai mult decât încasează. Mai are două variante - una mai buna și una foarte proastă.

Varianta mai bună este să te duci la Comisia Europeană, cum s-a dus Ciolacu și a zis: „dați-mi banii din PNRR și vă promit că încerc să mai strâng șurubul!”.

Arăți practic că tu faci ce nu au făcut cei de dinainte. Dacă era o gândire pentru cei de dinainte, lucrurile stăteau așa: Anul trecut se puneau în dezbatere aceste modificări fiscale. Se anunța că se adoptă de la 1 ianuarie 2023. Sigur că lumea era nemulțumită, dar era totuși altceva. Orice creștere de taxe creeză nemulțumire. Nimeni nu va zice: „îmi place că mi-ai mărit taxele”, dar măcar aveai patru-șase luni un dialog. Lăsai firmele să-și facă un business plan și deja în 2023 opreai un pic căderea în cap”, a zis Victor Ponta la „De ce se întâmplă” cu Răzvan Dumitrescu.

„Și mai este și soluția proastă, adică FMI care a apărut imediat. Vrem să retrăim 2010? Eu cred că nu”, a mai spus premierul din perioada 2012-2015.

Vedeți mai multe aici într-un interviu cu Victor Ponta, consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu, în domeniul relațiilor economice internaționale: 

Youtube video image


O misiune FMI, condusă de Jan Kees Martijn, a vizitat România în perioada 22 septembrie - 4 octombrie pentru consultări cu autorităţile de la Bucureşti în baza Articolului IV din Statutul FMI.

Este nevoie de creşterea TVA cu două puncte procentuale în cazul în care pachetul fiscal nu va intra în vigoare?



„Am vorbit despre gama de măsuri în ce priveşte veniturile care ar putea ajuta la reducerea deficitului fiscal în 2024 şi după acest an. Sunt măsuri care sunt prietenoase faţă de creşterea economică şi credem că multe dintre ajustări sau toate ajustările pot fi realizate cu aceste măsuri. Sperăm că acest lucru va fi posibil pentru a evita creşteri fiscale mai drastice, cum ar fi creşterea TVA, dar ne dăm seama că Guvernul are toate instrumentele pe masă şi în acest moment nu propunem asemenea creşterii. Pe baza informaţiilor pe care le avem în momentul de faţă", a spus Kees Martijn, şeful misiunii FMI pentru România.

În comunicatul publicat la finalul vizitei în România, FMI a arătat că alte reforme în ceea ce priveşte taxele sunt necesare pentru a creşte veniturile, eficienţa şi corectitudinea.

„O creştere a veniturilor de peste 2% din PIB în afara celor aduse de pachetul fiscal recent va fi necesară în următorii doi ani", subliniază FMI.

Experţii instituţiei financiare internaţionale consideră că principalele măsuri la care autorităţile de la Bucureşti ar trebui să se gândească sunt: eliminarea scutirilor, privilegiilor şi lacunelor rămase, o nouă eficientizare a TVA, implementarea unui impozit reformat pe proprietate şi utilizarea politicii fiscale pentru a promova utilizarea eficientă a energiei şi, mai larg, încurajarea tranziţiei la o economiei cu emisii neutre de carbon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel