Data publicării:

Ponta: Mandatul viitorului preşedinte va fi de 5 ani. Vezi în ce condiții

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu | Categorie: Politica
WhatsApp

Victor Ponta a declarat, luni, că dacă referendumul pentru revizuirea Constituţiei va avea loc odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, noua Constituţie se va aplica și viitorului preşedinte, însă cu excepţia prevederii referitoare la durata mandatului.  Potrivit Constituţiei actuale, mandatul prezidenţial este de cinci ani.

Premierul a fost întrebat luni dacă noua Constituţie se va aplica şi viitorului preşedinte în varianta în care referendumul pentru revizuirea Constituţiei va avea loc în aceeaşi zi cu primul tur al alegerilor prezidenţiale. "Da, cu o singură excepţie, şi anume termenul mandatului", a răspuns acesta.

 "Dacă noul preşedinte candidează pentru un termen de cinci ani, nu de patru, cum e trecut în revizuire, primul lui mandat va fi de cinci ani. Toate celelalte prevederi se aplică evident de la intrarea în vigoare a noii Constituţii", a spus liderul PSD.

 Potrivit Constituţiei actuale, mandatul prezidenţial este de cinci ani. În noua Constituţie durata mandatului a fost modificată, fiind readusă la patru ani, cum era înainte de revizuirea din 2003.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel