Ponta, în primul interviu din 2013: Ne ținem de cuvânt, nu tăiem salarii în acest an
Prim-ministrul Victor Ponta, în primul interviu din 2013, acordat postului România TV, a declarat că salariile și pensiile nu vor fi tăiate în acest an, dar nici nu vor fi mărite, întrucât Executivul nu poate deschide "baierele pungii mai mult decât atât".
"Va fi un an stabil și un an corect în care, în primul rând, salariile așa cum au crescut ele la 1 iunie și la 1 decembrie, se acordă și nu se mai taie în niciun fel, iar pensiile s-au indexat de la 1 ianuarie cu acel 4% prevăzut de lege, deci e un an stabil și un an de seriozitate în care nu mai tăiem nimic dar în același timp nu este un an în care să deschidem baierele pungii mai mult decât atât. Am mărit salariile anul trecut, mărim pensiile cu acel 4%. Mai mult dacă pot cei din Opoziție să ofere, să ne spună cum. Eu nu văd în acest an mai mult, decât faptul că ne ținem de cuvânt și aplicăm ceea ce am adoptat deja", a declarat premierul la RTV.
În anul care tocmai s-a încheiat, salariile bugetarilor au suferit ajustări în două etape, prima în luna iunie 2012, când au fost majorate cu 8% față de luna mai, iar a doua de la 1 decembrie, când salariile au fost majorate cu 7,4%. Pensiile au fost majorate din această lună cu 4% prin indexare cu rata inflației.
Întrebat dacă va fi introdusă cota unică regresivă în 2013, cu cote de 8%, 12% și 16%, premierul Ponta a răspuns: “Nu pentru 2013, dar era vorba de un principiu care a constituit cel mai dificil compromis între PSD și PNL. Liberalii vor să păstrăm un nivel scăzut de taxare, acel 16%. Noi am spus că nicăieri în lumea civilizată - se mai întâmplă în Rusia şi în Bulgaria, e adevărat - dar nicăieri în lumea civilizată oamenii nu plătesc exact același impozit și când au 100 de lei venit și când au un milion, ori a fost un compromis care eu cred că este corect și util. În 2013 probabil că nu vom reuși să reducem la 12 și 8 la sută, dar principiile, acelea că în România nu mergem pe o taxare foarte ridicată, dar că există categorii sociale față de care taxarea trebuie să fie mai redusă față de marea masă a cetățenilor, amândouă sunt principii moderne și țin de ideologia ambelor partide care formează structura USL", a explicat prim-ministrul.
De asemenea, referitor la reducerea TVA-ului la alimentele de bază, co-președintele USL a notat că este un deziderat care depinde de disciplina bugetară, dar și de acordurile cu creditorii internaționali.
"E o măsură economică pe care eu o susțin în totalitate, pentru că are ca bază rațională faptul că în acest moment în agricultură avem un grad uriaș de evaziune fiscală (…) Eu aș vrea să reușim anul acesta să facem acest lucru și cred în continuare că acest tip de taxare se va dovedi în timp că va aduce la buget chiar mai mulți bani. Aici nu e vorba de un compromis, aici trebuie găsit pur și simplu un acord fin care ține de buget și de obligațiile pe care le avem legate de deficitul bugetar, de încasări bugetare și planurile noastre economice. Este o măsură în care eu cred foarte mult, are logică economică și pe care o vom aplica imediat ce reușim să acordăm fin tot ceea ce ține de acordurile nostre cu FMI și obligatiile noastre care țin de disciplina bugetară", a declarat, marți, premierul Ponta la RTV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News