Data publicării:

Ponta explică de ce românii trebuie să creadă Guvernul în privința Bugetului pe 2014, nu pe Băsescu

Autor: ana | Categorie: Politica
WhatsApp

Bugetul pe anul viitor a fost construit de Guvern pe baza a ceea ce s-a reușit în 2013, ca și creștere economică, dar și pe ce se poate previziona pentru 2014, a declarat premierul Victor Ponta, în emisiunea difuzată duminică de România TV, în care a fost invitat, unde a fost întrebat pe cine ar trebui să creadă româniii pe marginea Bugetului: pe președintele Traian Băsescu care susține că nu este necesară creșterea accizei pe carburanți și că nu va lăsa Guvernul să fure cetățeanul sau pe prim-ministrul că este nevoie de acești bani.

Bugetul pentru 2014 a fost construit de către Guvern și este în discuția Parlamentului, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată în ultimii 23 de ani, pe baza a ceea ce am reușit în 2013, ca și creștere economică, și pe baza a ceea ce putem previziona pentru 2014. Cele mai importante prevederi ale bugetului se referă la faptul că peste 5 milioane de pensionari (...) vor avea o creștere de 3,76%, poate că nu sună impresionant, dar să nu uităm că au fost doi ani, 2010-2011, în care li s-a tăiat din pensii. Nu doar că am dat înapoi ceea ce li s-a tăiat, dar și reușim în fiecare an să adăugăm ceva important. De asemenea avem în bugetul pe 2014 aproape 3 miliarde de lei, aproape 750 de milioane de euro, bani care vor merge către profesori, către diverși funcționari publici, care au câștigat procesele cu Guvernul României pentru tăierile din 2010, în special însă spre profesori vor merge acești bani, a spus Ponta.

El a precizat că în buget sunt prevăzuți bani și pentru creșterea veniturilor medicilor rezidenți.

Avem banii prevăzuți pentru creșterea semnificativă a veniturilor rezidenților, pentru că situația rezidenților în România era într-adevăr rușinoasă, niște venituri extrem de mici, după șase ani de facultate foarte grea pentru încă o perioadă, între doi și șapte ani de rezidențiat. De asemenea toți profesorii debutanți (...) vor avea și ei o creștere importantă. Se crește salariul minim, de la 800-850, după aceea 900 de lei, de la 1 iulie, avem banii puși pentru proiectele importante Comarnic-Brașov, Autostrada Transilvania, a arătat premierul.

Premierul a adăugat că nicio taxă nu a fost modificată, iar taxa de 7 eurocenţi pe litru este un "element extern", care nu a ţinut de guvern.

"Nicio taxă nu a fost modificată, cota unică rămâne 16%, TVA-ul nu doar că nu a fost crescut, dar rămâne scăzut pentru produsele de panificație și încercăm să-l scădem pentru alte produse alimentare. Zona de conflict pe care a identificat-o președintele se referă la o politică fiscală practicată în întreaga Europă, e vorba de 7 eurocenți pentru fiecare litru, e un element extern, nu are legătură cu noi. Datorită scăderii pe piața mondială prețului barilului și, de asemenea, a discuțiilor cu alte instrumente fiscale pe care le avem cu principalii producători, efectul pentru cei care se duc să pună benzină de la pompă va fi, probabil, aproape de zero. (...) Există o analiză făcută pe plan mondial, legată și de situația din Iran, de ceea ce înseamnă consumul la nivel mondial și previziunile sunt de scădere a prețului barilului, negociem cu companiile producătoare, încât impactul pentru cetățeanul care are mașină să fie aproape de zero", a mai spus prim-ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel