Ponta, despre turneul asiatic: Am deschis uși pentru economia românească
Data publicării:
Autor: ana
WhatsApp

Premierul Victor Ponta privește cu optimism spre perioada următoare, care va urma turneului său asiatic, întrucât fiecare vizită în cele patru state - Azerbaidjan, Uzbekistan, Kazahstan şi China - s-a soldat cu rezultate concrete, fiind deschise mai multe uși pentru economia românească. 

"Faptul că am reamintit că există România - se cam uitase în ultimii ani - şi faptul că peste tot reacţiile politice şi mai departe, în jos, spre zona economică, au fost pozitive eu sunt optimist că în perioada care urmează încep să apară rezultate. Trebuie să fim însă consecvenţi şi nu trebuie să mai dispărem de pe harta lumii cum am dispărut în ultimii ani", a declarat, marți, premierul Victor Ponta, într-un interviu acordat Agerpres.

Ponta dezvăluie miza turneului asiatic

Întrebat care a fost miza acestui turneu asiatic, prim-ministrul a precizat: "Miza este foarte clară. Eu cred că, în ultimii ani, Guvernul României nu a fost suficient de activ sau mai bine zis a fost total inactiv în ceea ce priveşte relaţiile economice internaţionale. Dacă nu mă înşel, primul-ministru al României, din vremea Guvernului Tăriceanu n-a mai avut nicio vizită cu caracter economic în ţările europene, nici în noile puteri economice şi financiare din Asia, pentru că noi nu trebuie să tratăm cu superioritate Azerbaidjanul, Kazahstanul, Uzbekistanul. Sunt ţări cu mari resurse naturale şi cu mari resurse financiare acum. Nu mai vorbesc de China - a doua economie mondială, cu o piaţă uriaşă, pe care sper să vindem mai multe produse agroalimentare, vin, dar şi cu posibilităţi de investiţii foarte mari. Mesajul şi dorinţa mea au fost foarte clare: ne uităm spre Europa cu economia, dar şi în alte direcţii, pentru că am pierdut câţiva ani pentru relaţiile economice. Sper ca toate aceste uşi pe care le-am deschis acum să rămână în continuare deschise şi viitorul Guvern să nu schimbe din nou această strategie, ci să o folosească, pentru că este în interesul ţării", a atras atenția premierul.

Printre rezultatele notabile obținute în timpul turneului asiatic, Ponta a amintit de obținerea în Azerbaidjan a accelerării proiectului AGRI, cu gazele lichefiate, şi de faptul că i-a convins pe cei de la SOCAR să mai vină o dată în România, să analizeze problema Oltchim.

Despre vizita în Kazahstan, Victor Ponta a precizat că a rezolvat diferendul de ani de zile cu Rompetrol - "nu doar încasăm banii pe acţiuni, dar un miliard de dolari este fondul special de investiţii în România al Kazahstanului", pe când în Uzbekistan, cu o zi înaintea prezenţei sale acolo, în pregătirea vizitei sale, "au fost firmele româneşti, care pot participa la proiectele de IT din această ţară, proiectele de infrastructură".

Pe baza relațiilor politice se construiesc relațiile economice

Premierul Ponta a prezentat și un scurt bilanț al vizitei în China: "(...) am avut ocazia să discutăm cu cele două mari companii de telecomunicaţii - Huawei şi ZTE, care îşi extind investiţiile în România şi fac din România în perioada următoare centru pentru toate afacerile din Europa, iar în zona de energie e un proiect în derulare la Rovinari - un miliard de dolari, investiţie chineză. Prezenţa în luna iulie a celei mai mari companii de energie (China Nuclear Electric - n.r.) pentru a studia în mod foarte serios implicarea lor în construcţia grupurilor 3 şi 4 de la Cernavodă mai înseamnă câteva miliarde de euro. Eu cred că e o zonă a lumii în care relaţiile politice sunt foarte importante, pentru că pe baza acestora se construiesc relaţii economice, şi nu invers. Faptul că am reamintit că există România - se cam uitase în ultimii ani - şi faptul că peste tot reacţiile politice şi mai departe, în jos, spre zona economică, au fost pozitive m-au făcut optimist că în perioada care urmează încep să apară rezultate. Trebuie să fim însă consecvenţi şi nu trebuie să mai dispărem de pe harta lumii cum am dispărut în ultimii ani", a mai explicat premierul, susținând că extinderea investițiilor companiilor ZTE şi Huawei va avea drept rezultat "recrutarea în continuare a forţei de muncă de pe plan local, pentru că ei sunt foarte mulţumiţi de calitatea românilor care lucrează în compania lor: sunt tineri, foarte bine pregătiţi şi foarte performanţi", a mai arătat premierul Victor Ponta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel