"Pompează Viață #CardiomiopatiaContează". Jurnalistul Val Vâlcu, apel către guvernanți: "Se duce emoția, peste o săptămână s-a uitat!"
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
În finalul conferinței "Pompează Viață #CardiomiopatiaContează”, organizată de DC Media Group, sub egida Societății Române de Cardiologie și Fundației Române a Inimii, jurnalistul Val Vâlcu a lansat un apel către decidenți, în vederea reducerii deceselor din cauza bolilor cardiovasculare.

"Ce putem face pentru a reduce acest procentaj... (n.r. 75% dintre decesele care se produc în România sunt din cauza bolilor cardiovasculare). Au fost avansate propuneri.

Introducerea programelor de screening, detectarea precoce și prevenția, inclusiv educația profesională continuă, ca medicii să cunoască, să recunoască simptomele.

Ar fi necesară adoptarea unei abordări holistice în asistența pacienților, o abordare multidisciplinară, implicarea societății civile - ceea ce facem astăzi.

Efortul de cercetare şi inovare trebuie ajutat, inclusiv prin crearea unor registre pentru pacienţi.

Asigurarea accesului la asistență cardiologică de specialitate, reducerea inegalității în acest sens sunt importante. Avem nevoie de infrastructură funcțională și de resursă umană pregătită. Programul trebuie condus de cardiologi cu expertiză în acest domeniu - cardiomiopatia.De aici am pornit - nu se vorbește suficient, nu este în atenții publicului, autorităților, decât cu ocazia unor incidente, accidente, tragedii intens mediatizate. Se duce emoția, peste o săptămână s-a uitat, dacă nu atragem noi atenția.

Avem nevoie de ghiduri terapeutice, rambursarea investigațiilor recomandate.Trebuie să creștem conștientizarea, trebuie să încurajăm oamenii să recunoască simptomele.

Îmi permit un ultim sfat, în încheiere. Sunt tot felul de programe, dispozitive care îţi număra paşii, te mobilizează la mişcare, dacă nu la sport. Poate nu toți putem facem, nu avem antrenament, dar măcar o plimbare - 5.000, 10.000 20.000 de paşi... Pentru asta vine inteligența artificială.

Eu aş recomanda o soluţie bio, naturală - un câine nu te lasă neplimbat. Vei face acel număr de paşi dacă adopţi un câine" a punctat jurnalistul Val Vâlcu, în finalul conferiței ”Pompează Viață #CardiomiopatiaContează”, organizată de DC Media Group, sub egida Societății Române de Cardiologie și Fundației Române a Inimii.

Conferința integrală, în materialul video de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel