Data publicării:

POMENIREA MORȚILOR. Tradiții și obiceiuri - Moșii de toamnă, 30 octombrie 2021

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
POMENIREA MORȚILOR. Tradiții și obiceiuri - Moșii de toamnă, 30 octombrie 2021
POMENIREA MORȚILOR. Tradiții și obiceiuri - Moșii de toamnă, 30 octombrie 2021

Sâmbătă, 30 octombrie, Biserica Ortodoxă ține o sărbătoare extrem de importantă - pomenirea morților. Această zi mai este cunoscută și sub denumirea de "Moșii de toamnă".

"Moşii de toamnă" sunt pomeniți pe 30 octombrie. În biserici au loc slujbe şi se împart pachete cu mâncare oamenilor nevoiași.

Sâmbătă, 30 octombrie, tradiția spune că este bine să nu fim certați, să fim îmbrăcaţi curat, iar femeile trebuie să poarte capul acoperit. În această zi - "Moșii de toamnă" - nu este bine să spălăm haine sau să facem alte munci prin gospodărie.

Această tradiţie este sărbătorită în fiecare anotimp: "moşii de primăvară" (mucenici), "moşii de vară" (sâmbăta ce precede Rusaliile), "moşii de toamnă" (celebraţi la Ziua Crucii, la Sfânta Maria Mică) şi "moşii de iarnă".

Sărbătoarea "Moșii de toamnă" nu are o dată fixă. A fost aleasă ziua de sâmbătă pentru că este ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul s-a coborât în iad pentru a-i elibera pe toţi drepţii adormiţi.

Credincioşii obişnuiesc să se roage sau să pomenească în această zi pe toţi cei adormiţi din neam. În toate bisericile, după Sfânta Liturghie, se vor oficia parastase de obște pentru cei decedați.

De ce facem pomenire morților

Biserica îi numește pe cei trecuți în viață de dincolo "adormiți", termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Aceasta nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existența în alt mod de existență.

În ziua de Moși se săvârșește Sfântă Liturghie. La Proscomidie, preotul scoate din prescură miridele pentru morți și le așează sub Sfântul Agneț, rostind numele morților de pe pomelnicele ce i-au fost aduse. în cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface în Trupul și Sângele Domnului. Astfel, miridele (care îi reprezintă pe cei pomeniți), participă la sfințenie prin prezența lor alături de Trupul Lui Hristos de pe Sfântul Disc.

Lumânările aprinse în ziua praznicului simbolizează atât lumina credinței, cât și lumina faptelor bune ale celui comemorat. De aceea, pe parcursul slujbei trebuie să ardă tot timpul lumânări.

În zilele de pomenire, în timpul ritualului, tămâia trebuie să ardă din belșug, iar preotul să tămâieze ofrandele și mormintele celor pomeniți. Tămâia aprinsă reprezintă, de asemenea, încrederea în viața veșnică.

În cimitire, ofrande la mormintele celor dragi

 

Prin tradiție, până în ziua praznicului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, în data de 8 noiembrie, fiecare creștin îi comemorează pe cei dragi, rude și prieteni, plecați la viață de dincolo. În aceste zile, în cimitire așezăm ofrande pe mormintele celor dragi: flori, aprindem lumânări și tămâie lângă crucea care veghează somnul celui adormit. Momentele de reculegere și rugăciunile rostite la mormintele celor comemorați sunt dovezi ale iubirii noastre față de cei dragi, plecați în eternitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel