Data publicării:

Poluarea aerului, responsabilă cu rezistența la antibiotice - Studiu

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Poluarea aerului. FOTO: Freepik @rosshelenphoto
Poluarea aerului. FOTO: Freepik @rosshelenphoto
Oamenii de știință au descoperit o cale de răspândire a rezistenței la antibiotice. Sunt estimate 10 milioane de decese pe an, până în anul 2050, din cauza rezistenței la antibiotice.

Rezistența la antibiotice este o problemă importantă pentru societatea modernă, fiind considerată o amenințare din ce în ce mai mare pentru sănătatea mondială.

Până în anul 2050 se estimează că rezistența la antibiotice ar putea contribui la 10 milioane de decese pe an, după ce în 2019 a provoct 1,27 milioane de decese la nivel mondial.

Antibioticele, indicate în tratarea infecțiilor bacteriene

Antibioticele sunt utilizate pentru a trata infecțiile bacteriene, cum ar fi infecțiile tractului urinar și pneumonia.

De altfel, utilizarea lor abuzivă și excesivă a contribuit la apariția unor bacterii care adăpostesc gene care le permit să reziste la puterea de distrugere a antibioticelor, iar acest lucru duce la infecții care sunt mult mai greu de tratat.

Poluarea, responsabilă cu răspândirea rezistenței la antibiotice

Rezistența la antibiotice se răspândește la oameni în principal prin intermediul alimentelor sau al apei contaminate.

Dar un studiu recent sugerează că nu este singurul mod în care se pot răspândi bacteriile rezistente.

Potrivit cercetătorilor din China și din Marea Britanie, poluarea aerului ar putea, de asemenea, să răspândească rezistența la antibiotice.

Acesta este primul studiu care estimează în mod cuprinzător legătura dintre creșterea rezistenței la antibiotice și poluarea aerului la nivel global.

Ce spune studiul

Analiza a analizat concluziile unor studii anterioare care au analizat modelele de răspândire a rezistenței la antibiotice prin aer pe parcursul a aproape două decenii.

Au fost analizate 12 studii de cercetare efectuate în 116 țări, inclusiv în Regatul Unit, SUA, China, India și Australia. Aceste studii au estimat apariția în atmosferă a bacteriilor sau a genelor rezistente la antibiotice.

Studiul a analizat în special cel mai periculos tip de poluare atmosferică - PM2.5. Este vorba de particule cu un diametru de 2,5 micrometri - aproximativ 3% din diametrul unui fir de păr uman. PM2.5 nu poate fi văzut cu ochiul liber și poate fi inhalat cu ușurință.

Studiul a constatat că rezistența la antibiotice a crescut odată cu creșterea concentrațiilor de PM2.5 în aer.

Fiecare creștere cu 10% a concentrației de PM2.5 a fost asociată cu o creștere globală de 1,1% a rezistenței la antibiotice și cu 43.654 de decese cauzate de infecții bacteriene rezistente la antibiotice.

De asemenea, studiul a raportat că și o creștere de doar 1% a PM2,5 în toate regiunile a fost asociată cu o creștere a rezistenței Klebsiella pneumoniae la mai multe antibiotice - inclusiv polimixine, care reprezintă ultima resursă de antibiotice, scrie Science Alert.

Această bacterie se răspândește de obicei în spitale și poate provoca pneumonie, meningită și infecții ale tractului urinar.

Citește și: Bacterii rezistente la antibiotice, descoperite în nori - Studiu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel