Polonia intenţionează să achiziţioneze de urgenţă drone americane Reaper
Autor: Julia Pandi | Publicat pe: 16 Martie 2022, 16:52
WhatsApp
foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels
Polonia intenţionează să achiziţioneze drone MQ-9 Reaper din SUA printr-o procedură specială, accelerată.

Polonia intenţionează să achiziţioneze drone MQ-9 Reaper din SUA printr-o procedură specială, accelerată, şi are în vedere şi alte achiziţii la o dată ulterioară, în condiţiile creşterii îngrijorărilor de securitate la trei săptămâni după ce Rusia a invadat Ucraina, transmite Reuters, citat de Agerpres.

'Plănuim să achiziţionăm de urgenţă primele sisteme aeriene fără pilot MQ-9 Reaper. Vorbim despre livrarea câtorva sisteme', a declarat într-un interviu locotenent-colonelul Krzysztof Platek, purtător de cuvânt al Agenţiei pentru armamente din cadrul Ministerului Apărării.

În paralel, Polonia continuă programul Zefir în care este negociată achiziţia de aparate de zbor fără pilot din clasa MALE, a spus Platek.

Polonia speră că primele drone îi vor fi livrate până la sfârşitul acestui an.

Valoarea achiziţiei plănuite nu a fost făcută publică de minister. 'Această comandă este un răspuns la situaţia de securitate, mai ales în Europa Centrală şi de Est', a mai arătat Platek, făcând referire la războiul din Ucraina.

În mai 2021, Polonia a cumpărat 24 drone Bayraktar din Turcia, devenind primul stat membru NATO, după ţara producătoare, dotat cu astfel de echipamente.

Drone de acelaşi tip au fost folosite de Ucraina împotriva forţelor ruse invadatoare.

VEZI ȘI: Jaroslaw Kaczyński: Cred că este necesară o misiune NATO de menținere a păcii în Ucraina

Jaroslaw Kaczyński, președintele Partidului Lege și Justiție din Polonia, prezent la Kiev, a spus că ar fi necesară o misiune NATO de menținere a păcii în Ucraina.

O misiune internațională de menținere a păcii cu capacitate militară ar trebui trimisă în Ucraina, a sugerat liderul partidului de guvernământ al Poloniei în timpul unei întâlniri simbolice la Kiev.

„Cred că este necesar să avem o misiune pentru menținerea păcii - NATO, eventual o structură internațională mai largă, dar o misiune care să se poată apăra, care va opera pe teritoriul ucrainean“, a spus Jaroslaw Kaczynski.

El a făcut sugestia la o conferință de presă în capitala Ucrainei, unde s-a întâlnit în seara zilei de marți cu președintele țării Volodymyr Zelensky. Kaczyński a fost însoțit de primi-miniștrii Poloniei, Republicii Cehe și Sloveniei.

Liderii central-europeni au făcut călătoria riscantă la Kiev cu trenul, într-o manifestare de sprijin pentru Ucraina, conform BBC.

Premierul Poloniei: După 30 de ani de șantaj, anul acesta devenim independenți de gazele din Rusia. Nu se fac afaceri cu criminalii de război

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a subliniat importanța conductei de gaz Baltic Pipe pentru securitatea energetică a Poloniei, în timpul unei vizite la amplasamentul pentru extinderea stației de compresoare a gazelor din Goleniów. Morawiecki a vorbit despre țări europene, inclusiv Germania, care au început acum să-și reajusteze politica energetică pentru a-și atenua dependența de gazul rusesc.

„Nu cu mult timp în urmă, UE a trăit într-un fel de beatitudine energetică, dar totul s-a schimbat din cauza a ceea ce s-a întâmplat în Ucraina”, a spus el.

„Acum este clar că, pentru Vladimir Putin, gazul livrat în Occident nu reprezintă doar venituri, ci se referă și la a face Europa dependentă de Rusia. Folosind banii pe care Europa îi plătește pentru gaz, Rusia distruge state suverane și face praf dreptul internațional și națiunile nevinovate”, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?