Polonia va limita intrarea cerealelor ucrainene în urma protestelor fermierilor. Premierul Morawiecki: ”Avem o problemă serioasă”
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki. Sursa: Agerpres
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki. Sursa: Agerpres
Polonia va lua măsuri pentru a limita intrarea cerealelor din Ucraina pe piața sa și va căuta măsuri similare din partea Uniunii Europene, a anunțat premierul Mateusz Morawiecki. Problema a provocat proteste din partea fermierilor polonezi, care spun că afluxul de produse ucrainene scade prețurile.

După invazia Rusiei de anul trecut, Ucraina – care este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume – și-a găsit blocate rutele normale de transport prin Marea Neagră. Acest lucru a condus la o creștere a exporturilor prin Polonia și alte țări învecinate pe drum și pe calea ferată.

Guvernul polonez, care a fost unul dintre cei mai apropiați aliați ai Kievului, a sprijinit transportul cerealelor pe teritoriul său. A asigurat fermierii polonezi că produsele sunt destinate exportului în altă parte și nu vor intra pe piața locală, scăzând astfel prețurile.

Unii fermieri spun însă că exact asta s-a întâmplat. „Ministrul [Agriculturii] Henryk Kowalczyk a trădat și păcălit fermierii polonezi”, a declarat Michał Kołodziejczak, liderul Agrounia, o mișcare de protest, potrivit Notes from Poland.

„Avea informații că prea multe cereale provin din Ucraina, că nu părăsesc țara, că ne inundă piața, [dar] nu a făcut absolut nimic”, a susținut Kołodziejczak. „[Guvernul] trebuie să excludă pe cât posibil cerealele ucrainene din comerțul în Polonia.”

Ieri au început discuțiile între reprezentanții fermierilor, inclusiv Kołodziejczak, și ministerul Agriculturii. Între timp, chiar înainte de încheierea acestor discuții, Morawiecki a anunțat că guvernul va lua măsuri.

„Acest cereale ne destabilizază piața, suntem conștienți de acest lucru”, a recunoscut el. „De aceea... l-am instruit pe ministrul Kowalczyk să elaboreze reguli adecvate, foarte repede”.

Acestea „ne vor permite să scoatem o parte din cerealele care s-au acumulat [în Polonia] – adică să le vindem în Africa de Nord și Orientul Mijlociu, unde ar fi trebuit să meargă”, a spus Morawiecki. Vor exista, de asemenea, noi „reglementări și prevederi care vor limita impactul cerealelor ucrainene asupra Poloniei”.

Premierul a spus că, în timp ce Polonia vrea să ajute Ucraina, „în acest caz avem o problemă serioasă, fermierii noștri, agricultura poloneză și [de asta] mă interesează”. El a menționat că, la un summit recent al UE, liderii au convenit să ceară Comisiei Europene „acțiuni imediate” în această problemă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel