Polonia va închide granița 'pe termen nelimitat' pentru camioanele din Rusia și Belarus
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Zeci de camioane cu cereale importate din Ucraina au format cozi la porţile Vama de Interior Botoșani - Foto Pexels
Zeci de camioane cu cereale importate din Ucraina au format cozi la porţile Vama de Interior Botoșani - Foto Pexels
Polonia implementează noi sancțiuni contra a 365 de belaruși, inclusiv peste 150 de deputați. Mai mult, a suspendat traficul de frontieră pentru camioanele înmatriculate în Belarus și Rusia.

'Aceste persoane au promovat regimul belarus. De asemenea, au legitimat și susținut politica represivă a autorităților de la Minsk', a declarat Ministerul polonez de Interne, conform BBC.

Ministerul a subliniat că toți cei sancționați vor avea interdicție de a intra în Polonia și în spațiul de liberă circulație Schengen al Uniunii Europene, iar activele lor vor fi înghețate.

Conform Ministerului, această măsură a fost un răspuns la menținerea sentinței în cazul lui Andrzej Poczobut, un jurnalist polono-belarus, care a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru că a adus critici regimului președintelui Alexander Lukașenko.

Interzis pentru camioanele înregistrate în Belarus și Rusia 'pe termen nelimitat' începând cu data de 1 iunie 2023

De asemenea, începând cu data de 1 iunie, Polonia va suspenda 'pe termen nelimitat' funcționarea singurului punct de trecere a frontierei rutier operațional din Kukuryki pentru camioanele înmatriculate în Belarus și Rusia. Anterior, Duma de Stat a solicitat guvernului rus să interzică trecerea transportatorilor rutieri polonezi în Rusia.

Vezi și - Polonia: Legea privind înființarea comisiei asupra „influenţei ruse", promulgată

Preşedintele polonez Andrzej Duda a aprobat luni, 29 mai, crearea comisiei menite să cerceteze 'influenţa rusă în Polonia'.

Comisia este alcătuită din nouă membri care sunt numiți de camera inferioară a parlamentului polonez, în care predomină tabăra naţionalistă populistă. Instituția va hotărî dacă liderii politici ai ţării s-au aflat sau nu sub influență rusă între anii 2007-2022, urmând ca aceștia să fie condamnați în lipsa unui control al justiției. 

Legea spune că persoana condamnată, timp de 10 ani, nu va putea deține funcții publice care ii oferă acces la finanţe publice şi la informaţii clasificate, cu scopul să 'o împiedice să acţioneze din nou sub influenţa Rusiei în detrimentul intereselor Republicii Polone'. Vezi continuarea articolului aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel