Data publicării:

Polonia şi Ungaria protestează contra unui acord al UE asupra reformei politicilor de azil

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Polonia şi Ungaria au contestat joi în cursul unui summit european la Bruxelles un acord privind reforma azilului aprobat la începutul lui iunie cu majoritate calificată, solicitând ca o astfel de decizie să fie luată în unanimitate, conform unor surse diplomatice, notează AFP.

Cele două ţări au cerut o modificare a declaraţiei finale a summitului pentru a ţine cont în special de această solicitare, căreia i s-au opus alte state membre. Nu s-a putut ajunge la un acord după câteva ore de discuţii până târziu în noapte, iar liderii au convenit să le reia vineri dimineaţa cu începere de la 09.30 (07.30 GMT).

'Acesta este un subiect pe care îl vom relua dimineaţă şi sperăm că noaptea va fi sfetnic bun', a comentat premierul belgian Alexander De Croo. Miniştrii de interne ai celor 27 conveniseră pe 8 iunie la Luxemburg asupra unui sistem de solidaritate obligatorie între ţările UE în repartizarea solicitanţilor de azil, un pas înainte făcut într-un dosar blocat de ani de zile.

Potrivit acestui acord - încă preliminar pentru că trebuie negociat cu Parlamentul European -, statele membre vor trebui să preia un anumit număr de migranţi din ţările UE aflate sub presiune migratorie sau să plătească o contribuţie financiară, echivalentă cu 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat. Polonia şi Ungaria au votat împotriva propunerii, în timp ce patru ţări s-au abţinut.

Preşedinţia suedeză a Consiliului UE a decis să opteze pentru un vot cu majoritate calificată (care necesită un vot favorabil a 15 ţări din totalul de 27, reprezentând cel puţin 65% din totalul populaţiei UE), aşa cum este prevăzut în tratatele în domeniul migraţiei, şi textul a fost adoptat. Polonia se bazează pe concluziile anterioare ale unor summituri europene pentru a reclama ca deciziile într-o problemă atât de sensibilă să fie luate 'prin consens', potrivit unui text văzut de AFP.

Ea doreşte, de asemenea, să se menţioneze 'dreptul suveran al statelor membre de a-şi defini politica lor migratorie şi de a decide pe cine acceptă pe teritoriul lor'. 'Duoul polono-ungar luptă şi rezistă împreună. Va fi o noapte lungă', avertizase pe Twitter Balazs Orban, colaborator apropiat al premierului naţionalist ungur Viktor Orban, referindu-se la 'o mare bătălie în curs privind pactul migratoriu'.

Populiştii naţionalişti aflaţi la putere în Polonia vor să organizeze un referendum naţional cu privire la problema primirii refugiaţilor. În prezent, Polonia găzduieşte peste un milion de refugiaţi ucraineni care au fugit din ţara lor în urma invaziei ruse din februarie 2022, dar autorităţile s-au opus de mult timp relocării unor migranţi sosiţi în Grecia sau Italia, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel