Polonia se întărește militar: avioane de vânătoare, tancuri și obuziere din Coreea de Sud
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Pixabay
Fotografie de la Pixabay
Polonia continuă să se întărească din punct de vedere militar, după ce Rusia a atacat Ucraina. 

Polonia va achiziţiona 48 de avioane de vânătoare FA-50, un prim lot de 180 de tancuri K2 Black Panther şi obuziere din Coreea de Sud, a anunţat vineri ministrul polonez al apărării, transmite Reuters.

În acest an vor fi livrate primele unităţi şi vor exista 180 de tancuri (K2 Black Panther) în prima comandă; în cele din urmă, aceste tancuri vor fi produse în Polonia, a declarat ministrul Mariusz Blaszczak într-un interviu acordat săptămânalului conservator Sieci, publicat online.

El a adăugat că Polonia va cumpăra şi obuziere, precum şi avioane de vânătoare FA-50. Primul avion va fi livrat Poloniei anul viitor, a precizat el.

Tancul K2 Black Panther este produs de grupul industrial sud-coreean Hyundai Rotem, iar modelul de avion FA-50 de Korea
Aerospace Industries (KAI).

Agresiunea militară rusă începută pe 24 februarie împotriva Ucrainei a sporit temerile în rândul ţărilor din flancul estic al NATO, printre care şi Polonia.

Această ţară s-a angajat să aloce pentru apărare 3% din produsul său intern brut (PIB) şi să-şi dubleze forţele armate, pentru a descuraja orice atac, scrie Agerpres. 

Jarosław Kaczyński: Dacă Germania este o superputere morală, atunci eu sunt o blondă tânără și înaltă

Germania nu a reușit să despăgubească Polonia pentru crimele de război comise în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a declarat viceprim-ministrul polonez Jarosław Kaczyński în timpul unei vizite la Sochaczew, în centrul Poloniei, ca parte a turneului în țară al PiS.

Liderul PIS a făcut și o altă declarație fermă împotriva Germaniei, spunând că nu este clar dacă promisiunile germane de reînarmare au fost îndreptate împotriva Rusiei sau Poloniei, care este, de asemenea, ocupată cu reînarmarea.

Cu toate acestea, Kaczyński și-a concentrat atacul asupra Germaniei pentru refuzul de despăgubire a Poloniei pentru crimele de război germane și a repetat că este timpul ca Polonia să ceară în mod oficial ca Germania să plătească despăgubiri Poloniei pentru cel de-al Doilea Război Mondial.

„Nu ne-au compensat pentru cel de-al Doilea Război Mondial și nici nu i-au pedepsit pe mulți dintre vinovați. Ei chiar au adoptat o legislație, care a acordat efectiv amnistia pentru greșelile trecute”, a spus Kaczyński.

Germania nu i-a despăgubit pe polonezi

Liderul partidului de guvernământ al Poloniei a continuat să reamintească oamenilor că polonezii din Auschwitz au fost condamnați la moarte fără proces, iar cei care i-au ucis nu au fost niciodată judecați. El a menționat că Germania a plătit despăgubiri altor națiuni, potrivit unui raport al publicației poloneze Dorzeczy.

„De ce au plătit ei despăgubiri Franței, de ce au plătit despăgubiri evreilor? Suntem noi polonezii mai puțin demni? Simt că este aproape momentul în care trebuie să cerem aceste despăgubiri și trebuie să dăm cu pumnul în masă. Germania se preface a fi o superputere morală. Dacă ei sunt o superputere morală, atunci eu sunt o blondă tânără și înaltă”, a spus Kaczyński unei mulțimi din Sochaczew.

Kaczyński a comentat, de asemenea, atitudinea UE față de Polonia, spunând că „ne-a legat mâinile pe multe probleme”.

El a mai spus că există o problemă majoră cu Ungaria în legătură cu blocarea recentă de către țară a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei.

Acesta a mai dezvăluit că întâlnirea sa cu președintele Emmanuel Macron este iminentă, Polonia încercând să schimbe poziția conciliantă a lui Macron față de Rusia, conform RMX. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel