Polonia: Protest de amploare la Varşovia contra partidului aflat la guvernare (PiS). Apelul lui Donald Tusk / Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
RFoto Agerpres
RFoto Agerpres
Duminică, în centrul Varșoviei, zeci de mii de oameni au protestat împotriva Partidului Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare, în urma unui apel făcut de fostul prim-ministru Donald Tusk, transmite agenția dpa.

În timp ce organizatorii au afirmat că aproximativ jumătate de milion de persoane au participat la marșul de protest, agenția de știri PAP a estimat că numărul se situează între 100.000 și 150.000, bazându-se pe date neoficiale furnizate de poliție. Laureatul Premiului Nobel pentru Pace şi fost lider al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, s-a aflat printre manifestanţi.

Apelul lui Tusk, liderul Platformei Civice liberal-conservatoare (PO), a fost susţinut de alte partide de opoziţie.

'Nu, democraţia nu va muri în Polonia. Nu se va reveni la calm. Vom striga cu putere', a spus Tusk. Marşul a marcat ziua de 4 iunie 1989, când au avut loc a avut loc primele alegeri parţial libere, care au fost văzute ca o victorie de către mişcarea pro-democraţie şi Solidaritatea şi au pus capăt regimului comunist.

De asemenea, protestul a vizat o nouă lege care creează o comisie de anchetă menită să investigheze persoanele cu funcţii publice care au acţionat în interesul Federației Ruse şi au adus atingere securităţii Poloniei în perioada 2007-2022.

Criticii susțin că legea are ca scop vânarea politicienilor din opoziție, precum Tusk, care a fost prim-ministru între 2007 și 2014.

Guvernul PiS l-a acuzat pe acesta că a luat decizii care au afectat securitatea națională. Legea a fost criticată de Uniunea Europeană şi de Statele Unite ale Americii.

'Ne aflăm astăzi aici, toată Polonia, toată Europa, întreaga lume pot vedea cât de puternici suntem, cât de mulţi dintre noi sunt pregătiţi să lupte pentru libertate şi democraţie, ca în urmă cu 30 şi 40 de ani', a spus Tusk mulţimii. Alegerile parlamentare sunt aşteptate în toamnă. 

VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel