Data publicării:
Polonia, precizări privitoare la „abordarea anti-escaladare“ a Occidentului, după ofensiva ucraineană în Kursk
Ofensiva Ucrainei din regiunea Kursk nu schimbă poziţia occidentală anti-escaladare, susţine ministrul de Afacerilor Interne din Polonia.
Ucraina obţine "câştiguri politice uriaşe" din ofensiva sa militară în vestul Rusiei, dar incursiunea nu schimbă "abordarea anti-escaladare" a Occidentului, a declarat ministrul de interne polonez Tomasz Siemoniak într-un interviu pentru Reuters, scrie Agerpres.
Ucraina a ocupat peste 80 de aşezări şi controlează peste 1.150 kmp în regiunea Kursk de când a lansat, pe 6 august, cea mai mare invazie pe teritoriul Rusiei după Al Doilea Război Mondial.
"Această ofensivă nu schimbă atitudinea anti-escaladare a Occidentului", a spus Siemoniak, întrebat în interviul pentru Reuters de vineri seară dacă câştigurile militare ale Kievului ar putea schimba poziţia aliaţilor săi privind utilizarea armelor pe care le furnizează pentru războiul său cu Rusia.
Guvernele occidentale care furnizează ajutor militar Ucrainei după invazia Rusiei din februarie 2022 au refuzat până acum să permită Kievului să utilizeze arme cu raze lungă pe teritoriul Rusiei din cauza riscului de escaladare în conflict.
"Cred că pentru ţările occidentale acesta este un eveniment în termenii schimbării imaginii Ucrainei - câştigurile politice ale Kievului sunt uriaşe după mai puţin de două săptămâni", a spus Siemoniak.
SUA au considerat ofensiva ucraineană din regiunea Kursk drept o mişcare adecvată pentru Kiev, au declarat oficiali de la Washington în această săptămână, dar au exprimat îngrijorări privind potenţiale complicaţii în contextul în care trupele ucrainene pătrund şi mai mult în teritoriu duşman.
Varşovia a fost unul dintre aliaţii cei mai fermi ai Ucrainei şi premierul polonez Donald Tusk a adoptat un ton similar cu Washington mai devreme în această săptămână, afirmând că Ucraina are dreptul deplin de a da un răspuns în război care efectiv paralizează Rusia.
Un consilier al preşedintelui ucrainean a declarat vineri că incursiunea transfrontalieră în regiunea Kursk a fost necesară pentru a convinge Moscova să înceapă negocieri de pace "corecte". Rusia a numit ofensiva ucraineană o provocare majoră şi a promis să răspundă "pe măsură".
SUA şi statele occidentale, care sunt decise să evite o confruntare militare directă cu Rusia, susţin că Ucraina nu a anunţat în avans declanşarea ofensivei din Rusia şi că Washingtonul nu a fost implicat.
SUA blochează Marea Britanie să dea undă verde atacurilor cu Storm Shadow asupra Rusiei
Washington pare să blocheze Regatul Unit să permită Kievului să tragă rachete Storm Shadow în interiorul Rusiei, relatează The Times și Sky News.
Marea Britanie așteaptă aprobarea SUA de peste o lună, a spus o sursă guvernamentală. Guvernul britanic dorește ca Ucraina să folosească armele așa cum dorește, dar este necesar un consens între SUA, Franța și o altă țară NATO nenumită.
O sursă guvernamentală a subliniat pentru The Times că Marea Britanie nu dă vina pe SUA pentru nicio întârziere.
Marea Britanie a fost prima țară care a furnizat public Kievului rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune.
Deși a permis utilizarea tancurilor britanice și a altor arme pe teritoriul Rusiei, rămân restricții asupra rachetelor.
O sursă britanică a declarat anterior că trupele ucrainene au folosit tancuri britanice Challenger 2 în interiorul Kurskului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News