Polonia: Legea privind înființarea comisiei asupra „influenţei ruse" a fost promulgată
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Preşedintele polonez Andrzej Duda a aprobat luni, 29 mai, crearea comisiei menite să cerceteze 'influenţa rusă în Polonia', descrisă de avocați și membri ai opoziției ca fiind 'neconstituţională' şi 'stalinistă', în contextul apropierii alegerilor parlamentare ce vor avea loc în această toamnă, potrivit AFP. 

Comisia este alcătuită din nouă membri ce sunt numiți de camera inferioară a parlamentului, în care predomină tabăra naţionalistă populistă. Aceasta va fi în măsură să hotărască dacă liderii politici ai ţării s-au aflat sau nu sub influență rusă în anii 2007-2022, urmând ca aceștia să fie condamnați în lipsa unui control al justiției. 

Legea prevede că persoana condamnată, timp de 10 ani, nu va putea deține funcții publice care ii oferă acces la finanţe publice şi la informaţii clasificate, urmărindu-se să 'o împiedice să acţioneze din nou sub influenţa Rusiei în detrimentul intereselor Republicii Polone'.

Guvernul polonez consideră că această Comisie este necesară pentru a putea fi înlăturată influența rusă.

'Sper că parlamentul va alege membrii comisiei în mod responsabil', a spus Președintele Duda în cadrul unei declarații, adăugând că legea adoptată de parlament a fost promulgată.

Preşedintele a mai spus că această lege va ajunge la Curtea Constituţională, fapt care nu înseamnă că ea nu va putea intra în vigoare. Criticii acestei legi susțin că prin înfiinţarea acestei comisii sunt încălcate o serie de principii constituţionale ale separării puterilor politică şi judiciară. Potrivit acestora, Comisia preia competenţele unei instanţe judecătoreşti și ale unui procuror, scrie Agerpres. 

 

VEZI ȘI: Parlamentul polonez adoptă un proiect de lege asupra influenţei ruse, văzut de opoziţie ca o vânătoare de vrăjitoare

Naţionaliştii la putere din formaţiunea Lege şi Justiţie (PiS) afirmă că partidul liberal de opoziţie Platforma Civică (PO) a permis Poloniei să devină periculos de dependentă de combustibili fosili ruşi când PO a fost în guvern din 2007 până în 2015, ridicând semne de întrebare dacă membrii PO erau sub influenţa Moscovei. PO respinge aceste critici şi figuri din opoziţie au numit proiectul de lege 'Lex Tusk', folosind termenul latin pentru 'lege'.

Ei spun că aceasta urmăreşte eliminarea liderului PO şi fost prim-ministru Donald Tusk de pe scena politică înaintea alegerilor programate pentru octombrie sau noiembrie. Proiectul de lege a fost adoptat cu 234-219 voturi, cu o abţinere.

'Vrem ca legea asupra comisiei de examinare a influenţei ruse să intre în vigoare şi comisia să poată lucra, a declarat joi purtătorul de cuvânt al PiS, Rafal Bochenek. 'Dacă dl Donald Tusk are ceva pe conştiinţă (...), ar trebui să-i fie frică', a adăugat el.

Ideea de a forma o comisie care să analizeze influenţa rusă în Polonia a fost, de fapt, prima dată susţinută de Tusk în 2022. Comisia ar urma să investigheze perioada 2007-2022 şi să aibă puterea de a interzice persoanelor găsite că au acţionat sub influenţa rusă accesul la informaţii clasificate sau să lucreze în roluri unde ele sunt responsabile pentru fonduri publice timp de zece ani, descalificându-le efectiv din funcţia publică. ... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel